Tona kokaina vrijedna 50 miliona evra trebalo da završi u BiH

N.T.
Tona kokaina vrijedna 50 miliona evra trebalo da završi u BiH

ISTOČNO SARAJEVO - Više od tonu kokaina vrijednog oko 50 miliona evra, koju je u međunarodnoj akciju zaplijenila italijanska policija, trebalo je da završi na tržištu BiH, potvrđeno je „Glasu Srpske".

U okviru ove akcije, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH je uhapsila  dvije osobe. Ovom velikom međunarodnom akcijom obuhvaćen je veći broj ljudi s područja Italije, Crne Gore, Makedonije i BiH.

Nezvanično saznajemo da je italijanska policija saznala za šverc većih količina droge prema Balkanu te je organizovano praćenje osumnjičenih.

- Policija je u jednoj luci u Italiji otkrila više kontejnera punih kokaina. Pošiljka je adresirana za luku Bar u Crnoj Gori odakle je, kako se otkrilo, trebalo da bude upućena prema BiH. Specijalni istražioci su iz kontejnera izvadili 970 paketa narkotika teških 1.128 kilogram. Kontejnere su opet zapečatili, ostaviši u njima kilogram kokaina kao i opremu za praćenje te pustili da narkodileri pošljiku isporuče  - kazao je izvor „Glasa Srpske" i dodao da je određeni broj kontejnera u kojoj je bio kokain stigao u BiH.

U SIPA su potvrdili da su učestvovali  u međunarodnoj akciji razbijanja švercera kokainom.

Portparol SIPA Luka Miladinović kazao je da će dvije osobe koje su uhapšene biti predate u nadležnost Tužilaštva BiH. Nije mogao da otkriva njihov identitet i detalje akcije.

- Možemo samo potvrditi da su pripadnici SIPA prilikom realizacije operativnih aktivnosti na području BiH, osim hapšenja dva lica, saslušali više svjedoka,  a obavljeno je nekoliko pretresa.  Pretreseno je više lica, objekata i pokretnih stvari i tom prilikom oduzeti su predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku - pojasnio je Miladinović.

Dodao je da ne može da otkriva detalje te da policijski službenici SIPA nastavljaju rad po ovom predmetu s ciljem dokumentovanja  krivičnog djela. Policijski službenici SIPA  akciju hapšenja su izveli u saradnji sa policijskim i pravosudnim organima Italije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, odnosno učestvovali su u realizaciji velike međunarodne operativne akcije na suzbijanju šverca narkoticima.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana