Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića: Optuženi se družili sa ubijenim napadačem

Nebojša Tomašević
Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića: Optuženi se družili sa ubijenim napadačem

BANjALUKA - Benedi Đukanović (42) i Emilio Baldo (53), optuženi za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića te ranjavanje vozača Gorana Ilića, intenzivno su se družili sa ubijenim napadačem Željkom Kovačevićem i s njim su porodično išli na ljetovanje u Neum.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Đukanoviću, Baldu i Rodoljubu Gajiću za ubistvo Krunića, kazala Jelena Džinkić, vanbračna supruga pokojnog Kovačevića.

Krunić i Pavlović likvidirani su u sačekuši 22. aprila 2019. u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša. Tada je ranjen njegov vozač Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je napadač Kovačević. Prema optužnici Đukanović i Baldo su organizovali i pripremili zločin zajedno sa Kovačevićem.

- Prijateljstvo Željka sa Benedijem trajalo je godinama, a u zadnje vrijeme se družio i sa Baldom. Tokom druženja Željko nikada nije pominjao Krunića - kazala je Džinkićeva.

Ona je na pitanje tužioca od čega se njen suprug izdržavao kazala da je imao više kafića i da je pozajmljivao novac na kamatu, ali da je odala da je „bio dobar čovjek“.

Džinkićeva se prisjetila da je kobne noći nakon što je ubijen Krunić policija došla u njen stan oko 2.30 časova da traži Kovačevića.

- Pitali su me je li Željko tu i jesam li ga vidjela i kada. Rekla sam da je bio po  danu kući i da ga poslije 17 časova 22. aprila nisam vidjela. Bili su prvo inspektori, zadržali su se kratko, a poslije je cijelu noć sa mnom bila patrola. Tražili su mi da više puta putem telefona zovem Željka i da pustim da telefon dugo zvoni, ali nije se javljao. Nisu mi rekli da je ubijen, to sam sazanala ujutro od radnika iz kafane koji me je pozvao i pitao je li istina da je ubijen Željko -kazala je Džinkićeva i dodala  da su pretres njenog stana inspektori uradili tek popodne.

Ona je istakla da ne poznaje trećeoptuženog Rodoljuba Gajića i da joj ga Kovačević nikada nije pominjao.

U optužnici je navedeno da su ubistvo izvršili Đukanović i Kovačević, koji su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na džip u kojem se nalazio Krunić. Baldo je bio osmatrač i dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu. Gajića, radnika “Sektora” i člana ličnog obezbjeđenja Krunićeve supruge i djece, terete za pomaganje u izvršenju ubistva. On je Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama Krunića, da bi mu ovaj oprostio dug. Motiv i nalogodavci zločina još nisu poznati.

Inače, suđenje je danas održano nakon nekoliko odgađanja. Suđenje je trebalo da bude održano 11. maja, ali je odgođeno za danas na zahtjev branioca optuženog Đukanovića. Posljednje ročište u ovom predmetu je takođe nakon više odgađanja i prekida održano 9. marta, nakon čega je zbog pandemije virusa korona suđenje prekinuto.

Nastavak je zakazan 11. jun u 10 časova, a današnje ročište pratile su jake mjere bezbjednosti. U sudnici su strogo poštovane preventivne mjere zbog epidemiološke situacije – svi su morali nositi maske i rukavice i držati socijalnu distancu. Svjedok Željka Gajić vraćena je sa ulaza u Sud jer je joj je izmjerene tjelesna temperatura 37,7.

Krunićev telefon

Slaviša Krunić u vrijeme ubistva držao je u ruci mobilni telefon koji  je u napadu oštećen. Generalni direktor Krunićeve Kompanije „Sektor Sekjuriti“ Dragana Kosić kazala je da joj je Krunićeva supruga dala taj telefon da preda policiji.

- Ona je telefon uzela iz ruke Krunića kada je mrtav dovezen pred kuću u Glamočane. Telefon je bio krvav. Policiju sam zamolila da mi presnime kontakte iz telefona radi posla, ali nisam ih dobila - rekla je Kosićeva i dodala da je Krunić bio veliki čovjek i humanista koji je pomagao mnoge i da su njegove firme zapošljavale 1.700 radnika.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana