Suđenje optuženim za ubistvo Krunića: Čestice baruta nađene na Baldovim rukama i odjeći

Nebojša Tomašević
Suđenje optuženim za ubistvo Krunića: Čestice baruta nađene na Baldovim rukama i odjeći

BANjALUKA - Tragovi baruta pronađeni su na licu, rukama i odjeći Emilija Balda (53), kao i na odjeći ubijenog napadača Željka Kovačevića (45), što je utvrđeno hemijskim vještačenjem.

Rezultate te analize iznijela je u banjalučkom Okružnom sudu vještak hemijske struke Biljana Vasić-Dakić na suđenju optuženima za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Paljanina Žarka Pavlovića (38). Osim Balda, na optuženičkoj klupi su i Benedi Đukanović (53) i nekadašnji radnik Krunićeve firme “Sektor sekjuriti” Rodoljub Gajić. Osim za ubistvo, terete ih i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića, koji je ranjen.

Vještak Vasić-Dakić rekla je da je sigurna da pronađeni tragovi potiču od baruta. Pojasnila je da se tokom hemijske analize tragovi baruta drugačije manifestuju u odnosu na druge materije koje korištena metoda detektuje.

- Čestice koje mogu da potiču od baruta pronađene su na jakni, patikama i majici Kovačevića. Takve čestice pronađene su na jakni, majici i duksu Balda, kao i na donjem dijelu trenerke - kazala je Vasić-Dakić.

Odbrana je prigovorila njenom vještačenju, jer kako su istakli, koristila je metodu koja je nepouzdana i više je ne koriste u EU.

- Ta metoda daje mnogo lažnih negativnih i pozitivnih rezultata na prisustvo baruta. Cijela EU, osim Hrvatske, ju je napustila - rekla je Tatjana Savić, Đukanovićev advokat.

Baldov branilac  Dragan Stupar pitao je vještaka zašto je u nalazu stavila da pronađene čestice “mogu da potiču od baruta”, kada tvrdi da je sigurna. Vasić-Dakić je pojasnila da je takva terminologija i da se ništa ne može tvrditi sto odsto.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. kod Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša.

Tada je ranjen Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Kovačević, označen kao jedan od napadača. Đukanovića i Balda terete da su sa Kovačevićem organizovali zločin.

Gajića, Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja, terete za pomaganje u ubistvu, jer je Kovačeviću odao informacije o gazdinom kretanju i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga.

Ubistvo su, prema optužnici, izvršili Đukanović i Kovačević, koji su iz automatskih pušaka pucali na džip u kojem se nalazio Krunić.

Baldo je bio osmatrač i dojavio je kada je džip krenuo u zasjedu.


VIDEO-LINK

Sudski vještak Gregor Kovač iz Slovenije nije se pojavio na sudu, jer zbog epidemiološke situacije nije mogao da dođe pa je planirano njegovo saslušanje putem video-linka.

Tužilac Snježana Petković je kazala da on treba da vještači oduzete automobile i da ih poredi s vozilom sa snimka nadzornih kamera, za koje tužilaštvo tvrdi da je koristio jedan osumnjičeni.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić kazao je da će preko Ministarstva pravde RS i BiH poslati zamolnicu vlastima u Sloveniji za saslušanje Kovača putem video-linka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana