Siniši Bojiću sedam godina i četiri mjeseca zatvora za pokušaj ubistva braće

N.T.
Siniši Bojiću sedam godina i četiri mjeseca zatvora za pokušaj ubistva braće

BANjALUKA - Siniša Bojić (27) iz Maslovara kod Kotor Varoša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na sedam godina i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva braće Slaviše i Mladena Petrušića na koje je pucao iz puške i promašio.

Bojić je osuđen i zbog nedozvoljenog držanja oružja,odnosno pušaka i municije, a u kaznu mu je uračunato vrijeme koje proveo u pritvoru. 

Osim kazne izrečena mu je mjera obaveznog liječenja psihosocijalnog tretmana u trajanju od dvije godine i produžen mu je pritvor.

Bojiću je ublažena kazna jer je djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti. Zakonom je za pokušaj teškog ubistva predviđena najmanja kazna od 10 godina ili dugotrajni zatvor.

Prema presudi Bojić je braću Petrušić pokušao da ubije 6. marta oko 21.30 časova nakon što se posvađao sa Slavišom kod kafića "Moto" u Maslovrama . 

Navodi se da je nakon sukoba otišao te se s puškom vratio do kuće Petrušića, a kada mu je Slaviša otvorio na njega je zapucao, a napadnuti se bacio na stranu i ostao nepovrijeđen. 

Dodaje se da je tada Mladen izašao na balkon i pitao Bojića, " Alo šta to radiš čovječe", a on je zapucao i na njega, ali ga nije pogodio. 

Hitac je prošao kroz staklo na balkonskim vratima i pogodio plafon u dnevnom boravku.

Bojić je presudom obavezan da plati troškove sudskog postupka te odštetu Mladenu u iznosu od 2.110 KM za pričinjenu  materijalnu štetu.

Obrazlažući presudu sudija Blagoja Dragosavljević je rekao da sud smatra da je optuženi djelo počinio s direktnim umišljajem.

- Prilikom odmjeravanja kazne, sud je cijenio činjenicu da je optuženi djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti. To je bio osnov za ublažavanje. Sud nije prihvatio tezu odbrane da se radi o izazivanju opšte opasnoti - rekao je sudija Dragosavljević.

Bojićev advokat Marko Mikeš najavio je žalbu na presudu.

Bojić je ranije na sudu istakao da nije ubica te je ponovio da je samo želio da zaplaši Slavišu jer je mislio da ga je on udario tokom sukoba te naglasio da se kaje. 

Ispričao da se ne sjeća da je pucao na sprat kuće na kojem živi Slavišin brat Mladen te im se izvinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana