Proširuje se istraga u akciji “Transporter”: Osumnjičeni nude informacije u zamjenu za pogodnosti

Nebojša Tomašević
Proširuje se istraga u akciji “Transporter”: Osumnjičeni nude informacije u zamjenu za pogodnosti

SARAJEVO - Pojedinci obuhvaćeni akcijom “Transporter”, u kojoj je zaplijenjeno 303 kilograma skanka i 56 kilograma kokaina, voljni su da sarađuju sa Tužilaštvom u zamjenu za određene pogodnosti, a istraga će biti proširena na još nekoliko lica, saznaje “Glas Srpske”.

U ovoj akciji bilo je uhapšeno devet osoba, a nakon ispitivanja njih šest je završilo u pritvoru, dok se za dvojicom traga. Pritvoreni su Bojan Cvijetić, koji je bio savjetnik bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, suspendovani policijski inspektor Mladen Milovanović, Saša Rađević, Aleksandar Nikolić, Ivan Jurić i Dragan Kresojević.

Cvijetić je označen kao vođa međunarodne kriminalne grupe koja je od narko-kartela iz Južne Amerike nabavljala kokain “na tone” i preko Evrope ga dovozila u BiH. Kod njega je nađen povjerljiv dokument OBA o kriminalnim organizacijama sa Balkana. Još se traga za vlasnikom kafića “Plan B” u Banjaluci Petrom Dukićem, kojeg Tužilaštvo tereti da je nabavljao drogu za tržište Banjaluke. U njegovom kombiju je nađen skank. On je označen kao Cvijetićeva desna ruka. Dukić je izbjegao hapšenje tako što je ušao u zgradu u kojoj posjeduje 20 stanova, nakon čega mu se izgubio u svaki trag, potvrdio je tužilac Tužilaštva Dubravko Čampara na sjednici za održavanje pritvora u Sudu BiH za šest uhapšenih.

- Dukić je istražiocima rekao da će se predati, ali to, ipak, nije uradio. On je, tokom policijske akcije, ušao u zgradu u kojoj posjeduje 20 stanova. Međutim, tu nije pronađen. Za sada nije poznato gdje se nalazi - rekao je Čampara.

U petak je na graničnom prelazu u Gradišci uhapšen Radislav Tešić, koji je izbjegao hapšenje u akciji “Transporter” jer se nalazio u Njemačkoj. On se, kako saznajemo, sam javio istražiocima kada je čuo da se za njim traga i rekao da će doći. Nakon ispitivanja u policiji predat je Tužilaštvu BiH.

Osumnjičene u akciji “Transporter” terete za međunarodni šverc droge.

Čampara je pojasnio da su osumnjičeni djelovali kao organizovana grupa koja se bavila isključivo švercom droge, koju su lagerovali u skladištima svojih firmi na teritoriji Republike Srpske.

Droga, koju su osumnjičeni nabavljali, plaćana je od 35.000 do 38.000 evra za kilogram. Osim narkotika, tokom akcije zaplijenjeno je 10 skupocjenih vozila i dva kombija. Među njima su “mercedes S klase”, “mercedes GLC”, “audi SQ7”, “golf 8”, dva “audija Lj5”, “BMW X5”. Tužilac Čampara je tokom ročišta za pritvor osumnjičenima kazao da je zaplijenjena i dokumentacija koja govori o fiktivnom prometu skupocjenih vozila. On je pojasnio da su osumnjičeni skupocjena vozila koristili kao polog za kupovinu droge na području Albanije i Crne Gore. S druge strane, Cvijetićev advokat Adna Dobojlić istakla je da su “sve transakcije u vezi s prometom vozila obavljene preko transakcijskih računa”, te da nema ništa sporno.

Finansijska istraga

Tužilaštvo će se, saznajemo, tokom istrage koja će uslijediti u narednom periodu posebno pozabaviti nekretninama koje su u vlasništvu osumnjičenih, a riječ je o objektima višemilionske vrijednosti.

- Biće rađena i finansijska istraga, a Tužilaštvo BiH će tražiti blokadu računa u vlasništvu osumnjičenih i njihovih firmi - rekao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana