Poruke optuženog za tužilaštvo prijetnja, za odbranu citati iz serije

Nebojša Tomašević
Poruke optuženog za tužilaštvo prijetnja, za odbranu citati iz serije

BANjALUKA - Republički Tužilac Goran Glamočanin i branilac optuženog Milana Macure (34), koga terete za terorizam, advokat Dragan Stupar u završnoj riječi u ponovljenom suđenju u banjalučkom Okružnom sudu iznijeli su suprotna mišljenja o tome da li su prijetnje optuženog terorizam ili nisu.

Tužilac Glamočanin tvrdi da su prijtnje optuženog ozbiljne i da su izazvale strah, a branilac advokat Stupar tvrdi da se ne radi o terorizmu već eventualno o nekom drugom krivičnom djelu.

Macuru terete za terorizam jer je na društvenoj mreži Instagram napisao da će na sebe staviti veću količinu eksploziva "C4" i doći na mjesto manifestacije "Zimzograd" i raznijeti se. 

- Svjedoci koje smo saslušali rekli su da su  prijetnje optuženog  strašne i jezive i da su ih uznemirile -kazao je Glamočanin i zatražio da Sud osudi Macuru za terorizam.

Advokat Stupar je zatražio oslobađajuću presudu i da Sud odbije optužbe.

- Zaista bi bilo neozbiljno da citati iz serija i filmova mogu biti prijetnja i terorizam-kazao je advokat Stupar.

Predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić izricanje presude zakazala je za 15. novembar. 

Macuri se ponovo sudi jer je Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo presudu kojom je bio osuđen na uslovnu kaznu od godine zatvora zbog terorizma i predmet je vraćen Okružnom sudu Banjaluka.

Prema optužnici Macura je veličajući sebe kao heroja prijetio terorizmom s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske.

U spornoj poruci Macura je,  između ostalog, napisao da bez problema na sebe može da natovari 150 kilograma "C4" eksploziva, a bez da iko posumnja.

Naveo je još: "Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi.....Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte bombi, minobacača, kalašnjikova, nije da ih nema, imali korist od sljedećeg: Odgovorno tvrdim da sam prvoklasni materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda", napisao je Macura i dodao da će ga zbog njegove žrtve proglasiti herojem.

Prvostepena presuda je  ukinuta na osnovu žalbe odbrane koja je ustvrdila da poruka koju je napisao optuženi nije imala karakter ozbiljnih prijetnji, niti je upućena s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana