Odgođeno suđenje za milionske pljačke u predmetu “Trezor”: Ćulum najavio predaju

Nebojša Tomašević
Odgođeno suđenje za milionske pljačke u predmetu “Trezor”: Ćulum najavio predaju

BANjALUKA - Optuženi za milionske pljačke u predmetu “Trezor” Đorđe Ćulum (40), koji je pobjegao nakon izlaska iz zatvora gdje je izdržavao kaznu za drugo krivično djelo, najavio je da će se predati.

Ovo je u Okružnom sudu na početku suđenja u ovom slučaju, kazao advokat Saša Labotić koji je danas zastupao odbranu Ćuluma. Na optuženičkoj klupi su još Siniša Straživuk (50), Miloš Mrđan (44), Jovica Karać (44), Tomislav Knežević (44), Željko Pavlović (42) i Aljoša Galić (31). Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić kazao je da sud ima informaciju da je Ćulum u Švedskoj.

- Za njim su raspisane međunarodna i centralna potjernica. Ove nove informacije sud će uzeti u obzir - rekao je Jukić.

Republički tužilac Živana Bajić zatražila je novo vještačenje Straživuka kako bi se utvrdilo da li može da prati suđenje.

- Tužilaštvo ima nalaz vještaka psihijatra iz drugog postupka koji se vodi protiv njega, a koji kaže da može da prati suđenje ako se prave pauze od 30 minuta na svaka dva sata. Raniji vještak Slobodan Stanković je utvrdio da on samo dva sata za cijeli dan može da prati proces. Zato je potrebno novo vještačenje njegove procesne sposobnosti - rekla je Bajićeva.

Ovo je izazvalo burnu reakciju Straživuka i njegovog advokata Jasminke Jovišević.

- To su dva različita postupka, a ovaj je mnogo složeniji. Zdravstveno stanje mog klijenta je sada dosta teže i on ima neurološke probleme. Taj nalaz koji pominje tužilac radio je vještak psihijatar, a ne neurolog. Vještačenje bi trebalo da radi tim vještaka, neurolog, psiholog i psihijatar. Tražimo pismeni prijedlog tužioca i nalaz - kazala je Joviševićeva.

Straživuk je naglasio da zbog ovog procesa već tri i po godine trpi i ne može da se liječi. Istakao je da je tužilac dobila nalaz vještaka iz procesa protiv njega u kome je ona svjedok i to je za njega sukob interesa.

Jukić je kazao da će odluku o vještačenju optuženog donijeti nakon što mu tužilaštvo dostavi prijedlog i nalaz vještaka.

Optuženu sedmorku terete da su su kao organizovana kriminalna grupa od 2008. do 2011. počinili više razbojništava u Banjaluci, Prijedoru i Kneževu i ukrali oko dva miliona KM. Između ostalog, terete ih za pljačku više od milion KM iz Komercijalne banke u Banjaluci.

Mjere

Republičko tužilaštvo traži da se optuženima produže mjere zabrane napuštanja BiH i izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana sastajanja sa svjedocima Milanom Reljićem, Oksanom Reljić i Daliborom Marićem. Tužilac Živana Bajić je istakla da postoji bojazan od bjekstva i uticaja na svjedoke. Odbrana se usprotivila prijedlogu.

- Da su željeli pobjeći, to bi uradili jer su svi na slobodi. Zašto da ispaštaju zbog Đuluma koga je trebalo Tužilaštvo da prati nakon izlaska iz zatvora, a nisu mu odredili ni mjere zabrane - kazala je advokat  Jasminka Jovišević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana