Novi detalji o uzgoju marihuane u Srpcu: Švercovali drogu na veliko

Nebojša Tomašević
Novi detalji o uzgoju marihuane u Srpcu: Švercovali drogu na veliko

Gradiška - Radoslav (63) i njegov sin Saša (36) Narančić iz Srpca narkotike koje su uzgajali u hali pored kuće nudili su samo u većim količinama na prodaju, a istražioci su samo na jednom slučaju uočili cijenu od 1.000 evra, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Prema našim saznanjima, ovo je utvrđeno tokom tri mjeseca prisluškivanja telefonskih razgovora oca i sina koji su praćeni.

- Praćeni su jer se sumnjalo da švercuju drogu na veliko. Tako se u jednom od razgovora može čuti kako se Saša i Radoslav prepiru oko prodaje nečega nepoznatoj osobi u Topoli, ali se ne mogu dogovoriti o cijeni. Radoslav, koji je dogovorio prodaju robe, govori neka bude 1.000, a Saša, da ne može ispod 1.200 evra - pojasnio je izvor blizak istrazi.

Istražioci pretpostavljaju da je riječ o prodaji paketa marihuane.

Otac i sin su nakon višemjesečne istrage u akciji “Ris” Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeni 25. jula, kada je u njihovoj hali pored kuće u podrumu otkrivena skrivena laboratorija za uzgoj droge. Prilikom pretresa laboratorije pronađeno je oko 500 stabljika indijske konoplje visine od 39 do 180 centimetara. Pronađena su i dva kilograma sasušene marihuane, 1.070 saksija sa zasađenim stabljikama i specijalna oprema za uzgoj sa 60 palmi. Laboratorija je otkrivena gotovo slučajno, nakon što su električari isključili struju zbog neovlašćene potrošnje.

- Otac i sin su u panici razgovarali kako su električari u hali “vidjeli ono” i “nešto” jer su vrata bila otvorena. Istražiocima je to bio signal da krenu u akciju, pa je i otkrivena laboratorija - kazao je naš izvor.

Laboratorija je dobro skrivena u podrumu hale i po ulasku unutra ništa ne ostavlja utisak da se tu odvija uzgoj marihuane. Međutim, u prizemlju postoji skriveni prolaz, iznad kojeg  je bilo postolje za cirkular. Narančićima je nakon ispitivanja u policiji i banjalučkom tužilaštvu  Okružni sud u Banjaluci odredio jednomjesečni pritvor zbog bojazni od uticaja na svjedoke.

Evidencija

Osumnjičeni su vodili detaljnu evidenciju o uzgoju indijske konoplje, a u laboratoriji su imali nekoliko vrsta.

- Konoplju su rasađivali sa nekoliko biljaka uzgojenih na prirodan način. Sa njih su skidali pelcere, sadili u saksije i uzgajali u laboratoriji. Pronađena je dokumentacija koja ukazuje da su vodili evidenciju kad koja biljka sazrijeva i dospijeva za berbu. Takođe su u tom podrumu brali, sušili i prepakivali drogu za dalju prodaju - rekao je izvor “Glasa Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana