Markoviću 13 godina robije zbog ubistva na zboru

Nebojša Tomašević
Markoviću 13 godina robije zbog ubistva na zboru

Doboj - Dejan Marković (24) iz Teslića osuđen je pravosnažno u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 13 godina zatvora zbog ubistva Milana Ilinčića (38) iz Teslića kojeg je pijan izbo čakijom.

- Vijeće je odbilo kao neosnovane žalbe okružnog tužioca u Doboju i branioca optuženog, te potvrdilo presudu Okružnog suda u Doboju. Sud smatra da će izrečenom presudom biti postignuta svrha kažnjavanja. Analizirajući žalbe branioca i tužioca sud je utvrdio da u ovom slučaju nije bili bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je prvostepeni sud potpuno i pravilno utvrdio sve okolnosti od kojih zavisi visina kazne - rekli su u Vrhovnom sudu RS.

Marković je zločin počinio 5. avgusta prošle godine oko 00.50 časova tokom narodnog zbora kod manastira Liplje kod Teslića. Ubistvu je prethodila svađa između njega i Ilinčića pored aparata za točenje piva ispod jednog šatora. Rasprava je izbila jer je optuženi navodno smetao žrtvi i njegovom društvu da popiju pivo. Svađa se pretvorila u naguravanje tokom kojeg je optuženi potegao nož.

Prema presudi dobojskog Okružnog suda koja je potvrđena, Marković je ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti jer je bio teško pijan. Navodi se da je u vrijeme počinjenja zločina u krvi imao 2,34 promila alkohola, usljed čega nije mogao adekvatno da upravlja postupcima.

- Tokom svađe Marković je čakijom s oštricom dugom 8,5 centimetara zamahnuo prema Ilinčiću u namjeri da ga usmrti. Ubo ga je više puta u grudi i tom prilikom isjekao mu je grudnu aortu, a jedan ubod završio je u srčanoj kesi. Usljed teških povreda i unutrašnjeg krvarenja iz aorte Ilinčić je preminuo na mjestu - navodi se u presudi.

Mještani sela Gornje i Donje Liplje nakon zločina su isticali da je Marković iz čista mira nasrnuo na žrtvu.

On je poznat po činjenju sličnih krivičnih djela, a prije ubistva Ilinčića bio je osuđen na uslovnu kaznu jer je početkom 2018. nožem izbo prijatelja Darka P. (33). Tokom svađe više puta ga je ubo u stomak, grudni koš i podlakticu. Na sreću, Darko P. je napad preživio i to zahvaljujući Markoviću koji se sam prijavio policiji i ispričao šta se desilo. Povrijeđeni Darko P. je nakon što je izboden otišao kući, gdje ga je policija pronašla i odvezla u bolnicu. Ispostavilo se da je imao unutrašnje krvarenje, usljed čega bi sigurno podlegao da mu nije na vrijeme ukazana ljekarska pomoć.

Mreže

Teslićani su nakon ubistva Milana Ilinčića na društvenim mrežama iskazali ogorčenost radom pravosudnih organa. Nekoliko njih je na “Fejsbuku” istaklo da bi ubijeni Ilinčić bio živ da je Dejan Marković valjano procesuiran za raniji napad, kada je nožem izbo prijatelja Darka P. (33), za šta je dobio samo uslovnu osudu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana