Macura oslobođen optužbi za terorizam

N. T.
Macura oslobođen optužbi za terorizam

BANjALUKA -  Milan Macura (34) iz Banjaluke u ponovljenom suđenju u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je optužbi za terorizam. Njemu se za ovo djelo sudilo jer je na društvenoj mreži "Instagram" napisao da će na sebe staviti veću količinu eksploziva "C4" i doći na mjesto manifestacije "Zimzograd" i raznijeti se.

Sud je Macuru oslobodio usljed nedostatka dokaza i jer smatra da Tužilaštvo nije dokazalo da je spornu poruku napisao s ozbiljnom namjerom i ciljem zastrašivanja građana. Troškovi suđenja padaju na teret budžeta.

Macura je u ranijem postupku bio osuđen na uslovnu kaznu od godine zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i predmet je vraćen Okružnom sudu Banjaluka. On je inače prvi optuženi za terorizam u Republici Srpskoj.

Prema optužnici koje je sada oslobođen Macura je veličajući sebe kao heroja prijetio terorizmom s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske.

U spornoj poruci Macura je,  između ostalog, napisao da bez problema na sebe može da natovari 150 kilograma "C4" eksploziva, a bez da iko posumnja. Naveo je još: "Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi.....Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte bombi, minobacača, kalašnjikova, nije da ih nema, imali korist od sljedećeg: Odgovorno tvrdim da sam prvoklasni materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda", napisao je Macura  i dodao da će ga zbog njegove žrtve proglasiti herojem.

Prvostepena presuda je  ukinuta na osnovu žalbe odbrane koja je ustvrdila da poruka koju je napisao optuženi nije imala karakter ozbiljnih prijetnji, niti je upućena s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana