Izmijenjena optužnica Mirku Stojčinoviću i Borislavu Jeličiću: Bivše pravobranioce terete za blaže krivično djelo

Nebojša Tomašević
Izmijenjena optužnica Mirku Stojčinoviću i Borislavu Jeličiću: Bivše pravobranioce terete za blaže krivično djelo

BANjALUKA - Republičko tužilaštvo u ponovljenom postupku izmijenilo je optužnicu protiv bivšeg pravobranioca Republike Srpske u Banjaluci Mirka Stojčinovića i njegovog nekadašnjeg pomoćnika Borislava Jeličića, optuženih za zloupotrebu položaja, te im je u dvije tačke ublažilo krivično djelo.

Prvostepenom presudom bili su osuđeni na ukupno pet i po godina zatvora jer su zloupotrebama omogućili da milionska imovina grada Banjaluka pripadne privatnim firmama. Suđenje je ponovljeno jer je Vrhovni sud RS ukinuo presudu i postupak vratio na novo suđenje. Izmjenama optužnice nije promijenjeno činjenično stanje, već ublaženo krivično djelo, zloupotreba položaja, u predmetima “Naš dom” i “Građa”. Na ponovljenom suđenju opet su izvedeni materijalni dokazi tužilaštva i odbrane. Tužilac Goran Glamočanin je kazao da je optužnicu izmijenio u skladu sa uputstvima Vrhovnog suda RS i promjenom činjeničnog stanja. Istakao je da će u ponovljenom postupku biti dokazana krivica optuženih i da za sada nema novih dokaza.

Branioci optuženih Zoran Tanasić i Milan Petković najavili su nove dokaze i ponovili da njihovi klijenti nisu počinili krivična djela.

- Trebalo je da Stojčinović bude izuzet od krivičnog gonjenja jer Zakon o pravobranilaštvu kaže da se ne može odgovarati za iskazano pogrešno pravno mišljenje - kazao je Tanasić. Petković je dodao da nije dokazana ni namjera optuženih da pribave imovinsku korist.

Stojčinovića terete da je, prekoračivši ovlašćenja, preduzećima “Naš dom” i “Građa” omogućio da na sebe uknjiže nekretnine i zemljišne parcele, čime je Banjaluka oštećena za više od 7,5 miliona KM. Jeličića terete da se, sa Stojčinovićem, u predmetu “Poljoprivredna škola” odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavijestivši o tome grad Banjaluku. Grad je tužio Poljoprivrednu školu, kompaniju “Bingo”, “Oktan promet” i Pericu Repajića zahtijevajući da se proglase ništavnim rješenja i ugovori o zamjeni nekretnina i kupoprodajni ugovori. “Bingo” je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu od 20 miliona KM. Stojčinović i Jeličić su se, bez znanja i saglasnosti grada, odrekli tužbe i zaključili sudsko poravnanje. Vrijednost spornog zemljišta procijenjena je na 16,3 miliona KM.

 Odšteta

Zoran Tanasić i Milan Petković istakli su da je Banjaluka izgubila spor protiv kompanije “Bingo” i da sad mora da plati odštetu od 40 miliona KM.

- Stojčinović i Jeličić su sudskim poravnanjem pokušali da to spriječe. To poravnanje je poništeno, a grad je izgubio spor i postavlja se pitanje ko će odgovarati za to - kazao je Tanasić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana