Dvojcu dvije godine i osam mjeseci zatvora za šverc drogom

N.T.
Dvojcu dvije godine i osam mjeseci zatvora za šverc drogom

BANjALUKA - Vladimir Sumonja (29) i Luka Tomašević (26) iz Banjaluke osuđeni su u ponovljenom postupku u Okružnom sudu u Banjaluci ponovo na ukupno dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog posredovanja u prodaji i švercu droge, ali po novoj presudi ta djela su počinili odvojeno.

 

Sumonja je osuđen na dvije godine zatvora zbog posredovanja u prodaji i prodaje oko 20 grama marihuane Branku Ritanu. Tomašević je dobio osam mjeseci zatvora jer je od početka 2018. do 9. septembra te godine nabavljao marihuanu radi prodaje. On je, navedeno je u presudi, dobrovoljno predao policiji oko 25 grama marihuane, koju je, smatra sud, namjeravao da proda.

Sumonji je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a ta mjera mu je produžena nakon izricanja presude. Tomaševiću je takođe u kaznu uračunato 29 dana koje je proveo iza brave tokom istrage.

Dvojac je dobio iste kazne kao i u prvostepenom postupku, ali je sada sud izmijenio pravnu kvalifikaciju i činjenični dio optužnice.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao sudija Branimir Jukić. On je pojasnio da Sumonja i Tomašević zbog nezakonitih dokaza nisu osuđeni za nabavku većih količina marihuane, spida i ekstazija, koje su, kako je tvrdila optužnica, držali u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci. Jukić je istakao da je tokom postupka utvrđeno da su dokazi za te optužbe pribavljeni nezakonito, jer je sudija Osnovnog suda u Banjaluci izdao nezakonitu naredbu za pretres kuće i vozila koja su koristili optuženi. Nezakonitim su proglašeni i dokazi pribavljeni pretresom Sumonjinog i stana u kojem je živio Tomašević.

Sumonjin branilac Marko Mikeš kazao je da je njegov branjenik kod ovakvog stanja stvari trebalo da bude oslobođen.

- Osuđen je samo na osnovu izjave svjedoka koji je više puta osuđivan. Ostali dokazi su nezakoniti - rekao je Mikeš.

Tužilac Goran Rakić najavio je žalbu na presudu, jer smatra da u ovom slučaju nema nezakonitih dokaza.

Sumonji i Tomaševiću se ponovo sudilo jer je raniju prvostepenu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i vratio predmet na novo suđenje. U prvostepenom postupku bili su osuđeni za šverc narkotika od januara do 9. novembra 2018. na području Banjaluke. U njoj je bilo navedeno da su od njima poznatih osoba kupovali marihuanu, spid i ekstazi i držali ih u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci radi prodaje.

Tvor

Vladimir Sumonja i Luka Tomašević uhapšeni su u akciji “Target” u novembru 2018, kada su pronađena oko 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida te 131 gram ekstazija. U pretresu vikendice pronađena je i oprema za improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane.  Kada ih je policija otkrila pokušali su da unište narkotike i sakriju tragove. Kada su shvatili da su policajci ispred vikendice, povikali su: “Popadaćemo”, “Ne gine nam zatvor”, “Bacaj prah u sudoper i puštaj vodu”. Tokom istrage bilo je rečeno da su bacili tvora na policajce ispred vikendice, ali je utvrđeno da je tvor sam skočio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana