Dojave o bombama širom Srpske: Policija još "češlja" neke škole FOTO

Nebojša Tomašević, Dejan Jovičić
OŠ "Borisav Stanković" u Banjaluci
Foto: D. Pozderović | OŠ "Borisav Stanković" u Banjaluci

BANjALUKA - Na adrese brojnih škola širom Srpske jutros su stigle dojave o bombama, a policija još "češlja" neke škole, dok je u brojnim završen protivdiverzioni pregled.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske saopštio je da je veliki broj škola u Republici Srpskoj zaprimio mejl sa dojavom u ranim jutarnjim časovima.

- Policijski službenici MUP-a izvršili su protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih škola širom Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

Ističu da se u školama gdje nije još završen prodivdiverzioni pregled, lice mjesta obezbjeđuje i one neće biti otvorene dok god pregled ne bude završen, odnosno ne utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji.

Banjaluka

Prijetnje su ozmeđu ostalih, dobile  banjalučke osnovne škole, Borisav Stanković",  "Georgi Stojkov Rakovski"„ Ivo Andrić” i „Vuk Karadžić”.

Đaci iz škole "Georgi Stojkov Rakovski" pušteni su kući, rečeno je "Glasu Srpske". Policija se još nalazi ispred škole "Borisav Stanković".

Prema nepotvrđenim informacijama, obavljen je pregled u školi „Ivo Andrić“  i nastava je trebalo da počne od drugog časa.

Prije toga u školi su rekli da ulazak u školu nije moguć sve dok policija ne provjeri da li je sve bezbjedno.

Predsjednik Aktiva osnovnih škola banjalučke regije Mirosav Popržen rekao je da se  slučajno probudio u 02.30 časova i na telefonu vidio mejl.

-Tu je bio spisak od 10 banjalučkih škola, nakon čega sam obavijestio policiju -  rekao je Popržen.

On je dodao da je policija odmah reagovala i da su sve škole pregledane do sedam časova, da nije ništa pronađeno i u tim školama se nastava odvija normalno.

U toku je i protivdiverzioni pregled u Ekonomskoj školi.

I Građevinska škola dobila je prijeteću poruku, odnosno dojavu o bombi kao i sve druge škole.

-Naša škola bi trebala vrlo brzo doći na red za pregled, čekamo i nadamo se da će nastava u drugoj smjeni početi normalno - rekao je za „Glas“ direktor banjalučke Građevinske škole Ljuban Bajić.

Dodao je da s obzirom na to da su u istoj zgradi škola i Regionalni centar carina Banjluka, svi su izašli iz prostorija dok pregled ne bude završen. Evakuisani su i stanari zgrade koja se naslanja na objekat ove srednje škole.

Dojave su stigle i u srednju Tehnološku školu u Banjaluci.

Direktor ove škole Dejan Čutura za "Glas Srpske" rekao je da je škola evakuisana, te da se čeka ekipa koja će izvršiti kontradiverzione preglede.

- Čekamo da se završi uviđaj i pregled škole. Prvu smjenu smo pustili kući, a za drugu smjenu još imamo vremena. Nadam se da će škola biti bezbjedna, kao što sam dobio informaciju Medicinske škole da nastavljaju normalno sa radom i da je ustanovljeno da je lažna dojava, te nastavljaju normalno sa radom- rekao je Čutura, te dodao da su postupili preventivno i kako je po zakonu predviđeno u ovakvim situacijama.

Kako saznajemo, ispred Tehnološke škole se trenutno nalaze dva policajca.

 „Glas Srpske“ saznaje da se veliki broj policajaca nalazi i ispred Elektrotehničke i Poljoprivredne škole u  Banjaluci, a đaci su izašli iz škola. Dojava je stigla i u Tehnološku i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu.

Nakon prijetećih mejlova koje su jutros poslati školama u Srpskoj, svi nastavnici i učenici iz Tehnološke škole u Banjaluci su evakuisani i poslati kući, a policija je na terenu.

-Svi đaci i nastavno osoblje su ispred banjalučke Gimnazije, nakon što je stigao mejl prijetećeg sadržaja - potvrdila je direkroe Gimnazije Vita Malešević i dodala da je policija  u školi.   

 

Obustavljena nastava

 U Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Sarajevu u toku je protivriverzioni pregled zbog dojave o podmetnutoj bombi u ovoj školskoj ustanovi zbog čega je nastava obustavljena, potvrdio je Srni direktor ove obrazovne ustanove Boris Brajović.

Brajović je naveo da nastave neće biti dok se za to ne steknu uslovi.

U velikom broju osnovih i srednjih škola na području Policijske uprave Istočno Sarajevo upućen je mejl da je postavljena bomba zbog čega su u toku protivdiverzioni pregledi.

Dojava je stigla i u Osnovnu školu „Petar Kočić” u Prijedoru.

Svih sedam osnovnih i tri srednje škole na području Gradiške dobile su dojave o postavljenim bombama, a nadležni u Gradskoj upravi odlučili su da se nastava ne izvodi u prvoj smjeni.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Gradiška Dragutin Kovačević izjavio je da su svi učenici napustili školske objekte i da policija vrši pregled.

Kovačević je naveo da je odlučeno da se nastava danas ne izvodi u prvoj smjeni.

-Situacija nije prijatna, ali nema mjesta panici. Škole, Gradska uprava i Policijska uprava su u stalnoj komunikaciji - rekao je Kovačević novinarima.

Iz Policijske uprave Gradiška je saopšteno da postupaju po dojavama o bombama u školama na području Gradiške i Srpca, te da policijski službenici vrše protivdiverzione preglede.

-Policija obezbjeđuje područja škola u kojima još nije završen protivdiverzioni pregled i te škole neće biti otvorene dok god se ne utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji - navodi se u saopštenju Policijske uprave.

U gradskim osnovnim školama „Danilo Borković“ i „Vasa Čubrilović“, te školi „Petar Kočić“ u Novoj Topoli, odlučeno je da će se nastava odvijati u drugoj smjeni, nakon što je policija izvršila protivdiverzione preglede i utvrdila da je današnja dojava o postavljenim bombama lažna, rekla je Nada Gustovarac, predsjednik Aktiva osnovnih škola grada Gradiška.

Ona je dodala da se u ostale četiri osnovne škole na području Gradiške nastava inače odvija samo u prvoj smjeni.

I u Gimnaziji Gradiška nastava se izvodi samo u prvoj smjeni, a iz ostale dvije srednje škole, Tehničke i Srednje stručne i tehničke škole, potvrdili su da će se nastava u drugoj smjeni odvijati redovno i po predviđenom rasporedu.

Zbog dojava o postavljenim bombama u sedam osnovnih i tri srednje gradiške škole, ako i u većini škola u Republici Srpskoj, nastava je danas u prvoj smjeni prekinuta, nakon čega su uslijedile policijske protivdiverzione kontrole.

 

 

Dojave o bombama stigle su i u škole na Čađavici i Sitnici u opštini Ribnik i u Kotor Varošu.

Zbog dojave da je podmetnuta bomba u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici jutros nije počela nastava. Učenici su radi bezbjednosti vraćeni kućama, potvrdili su Srni zaposleni u ovoj školi koji čekaju ishod pregleda objekta.

Pripadnici policije trenutno obavljaju protivdiverzioni pregled i obezbjeđuju školsku zgradu.

Policija vrši protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih i srednjih škola na području u operativnoj nadležnosti Policijske uprave Mrkonjić Grad na osnovu zaprimljenog mejla da je u više škola postavljena bomba, rekla je Srni portparol Uprave Božana Vulin.

-U školama gdje još nije završen protivdiverzioni pregled lice mjesta se obezbjeđuje i one neće biti otvorene dok god se pregled ne završi, odnosno ne utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji - dodala je Vulinova.

-Sve osnovne škole u Kozarskoj Dubici dobile su mejl sa dojavom o bombi, učenici su o tome pravovremeno obaviješteni i danas nije bilo nastave - potvrdila je Srni predsjednik Aktiva osnovnih škola u toj opštini Božana Vukić.

Vukićeva je rekla da je policija obaviještena u ranim jutarnjim časovima i da su u toku protivdiverzioni pregledi u svim osnovnim i srednjim školama na području opštine Kozarska Dubica.

-Nisu pronađene eksplozivne naprave i škole su sigurne za izvođenje nastave i boravak učenika - rekla je Vukićeva i dodala da se policijski pregledi objekata vrše na osnovu redoslijeda kojim je opasnost prijavljena, te da je završen pregled objekta Osnovne škole „Majka Knežopoljka“ u Knežici.

Vukićeva je rekla da će nastava u osnovnim školama u Kozarskoj Dubici sutra biti nastavljena prema redovnom rasporedu, ukoliko ne bude novih incidentnih situacija.

Bezbjednosna prijetnja upućena je noćas i na mejl Javne ustanove Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ u Kozarskoj Dubici gdje danas nije bilo nastave.

Na mejlove Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ u Višegradu jutros je stigla dojava o postavljenom eksplozivu u prostorijama škola, potvrđeno je Srni u ovim obrazovnim ustanovama.

Direktor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Dragana Zečević rekla je da je odmah po saznanju obaviještena policija i načelnik opštine, a da su djeca poslata kući.

Ni u Osnovnoj školi, nakon dojave, nema nastave i učenici su poslati kući.

U četiri osnovne i dvije srednje škole u Novom Gradu jutros su mejlom stigle dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, rečeno je Srni u Policijskoj stanici Novi Grad.

Policija je na terenu i vrši kontradiverzione preglede.

U školama je Srni potvrđeno da su djeca i radnici vraćeni kući i da nema nastave. U Osnovnoj školi „Petar Mećava“ i Srednjoškolskom centru Kostajnica stigle su dojave o postavljenim bombama, rekao je Srni komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i načelnik opštine Nikola Janjetović.

Prema njegovim riječima, dojave su u toku noći stigle na školske mejl adrese i jednakog su sadržaja.

-Shvatili smo ove prijetnje ozbiljno, nastava je obustavljena. Pripadnici Policijske stanice Kostajnica vrše preglede školskih objekata. Preventivno smo obustavili i rad kostajničkog vrtića - rekao je Janjetović.

On je dodao da je jutros održana i sjednica Štaba za vanredne situacije, te da je štab u stalnom zasjedanju.

Janjetović je pozvao građane da ne paniče.

Predsjednik Aktiva osnovnih škola hercegovačke regije Milorad Nadaždin rekao je da je i u osnovnim školama stigla dojava o postavljenoj bombi, prekinuta je nastava, a policija još nije završila preglede u svim školama. Prijetnja da je bomba postavljena stigla je u škole u Trebinju, Nevesinju, Bileći i Ljubinju.

I na mejl adresu Centra srednjih škola “Petar Kočić” Srbac noćas u 3.50 časova stigla je anonimna dojava o postavljenoj bombi zbog čega jutros nije počela nastava a učenici, profesori i radno osoblje udaljeni su iz školskih prostorija. Nastava je obustavljena, a đaci poslati kući.

Direktor škole, Milenko Živanić, kaže za "Glas Srpske" da je dojava stigla u “neželjenu poštu” školskog mejla, takozvani “spam”, a naslovljena je sa “Strah”.

- Nakon uvida u poruku pozvali smo policiju i obavijestili Ministarstvo prosvjete i kulture, a učenike i radnike smo evakuisali na bezbjednu udaljenost, odnosno na školsko igralište. Za sada je izvjesno da nećemo imati prvi čas, a da li će nastava danas biti u potpunosti obustavljena o tome će odlučiti ministarstvo - rekao je Živanić.

Bijeljina i Doboj

Na mejlove direktora više osnovnih i srednjih škola sa područja u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina stigao je mejl o postavljenim bombama, a policijski službenici su u više njih već završili protivdiverzioni (PDZ) pregled, rečeno je jutros Srni u ovoj upravi.

-Tamo gdje nisu završili, lice mjesta se obezbjeđuje i čeka se završetak PDZ pregleda - napomenuli su jutros iz policije. Upozorenja su upućena noćas.

Na mejl Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Doboju stigla je dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, rekao je Srni direktor škole Ljubiša Blagojević i dodao da neće biti organizovana nastava.

Portparol Opštinske uprave Petrovo Slađana Lazaravić potvrdila je Srni da su poruke o postavljenoj eksplozivnoj napravi zaprimile i osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Petrovu i „Sveti Sava“ u Kakmužu.

Brojne dojave lažne

Dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u Osnovnoj školi „Milan Ilić-Čiča Šumadijski“ u Han Pijesku bila je lažna, a u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici policija je obavila uviđaj i pregleda prostor u blizni centralne i četiri područne škole.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Milomir Draganić rekao je Srni da se pregleda prostor u blizni škola na Stjenicama, Žepi, Borikama i Brankovićima.

On je naveo da su učenici vraćeni kući, da je nastava obustavljena za prvu smjenu i da će nakon kompletnog policijskog uviđaja biti odlučeno da li će se nastava nastaviti u drugoj smjeni ili sutra.

Direktor Osnovne škole „Milan Ilić-Čiča Šumadijski“ u Han Pijesku Milan Vasiljević rekao je Srni da je nakon poruke prijeteće sadržine o podmetnutoj eksplozivnoj napravi, koja je stigla na elektronsku poštu ove ustanove, učenicima i radnicima škole javljeno da ne dolaze, te obaviještena policija.

Nakon što je policija Policijske stanice Han Pijesak obavila uviđaj utvrđeno je da dojava bila lažna.

- Policija je izvršila protivdiverzione preglede u više osnovnih i srednjih škola na području Policijske uprave Zvornik, nakon primljenih mejlova da su u više škola postavljene bombe. U osnovnim i srednjim školama gdje još nije izvršen protivdiverzioni pregled, obezbjeđuju se škole, koje neće raditi sve dok se ne završi protivdiverzoni pregled, odnosno dok se ne utvrdi da u ovim ustanovama nema bezbjednosnih prijetnji - rekla je portparol ove uprave Danijela Madžarević.

Zbog ovih dojava angažovana je i Služba vatrogasne jedinice grada Zvornika.

-Eksplozivne naprave nisu pronađene u srednjim školama na području istočne Hercegovine - potvrdio je predsjednik Aktiva srednjih škola ove regije Momir Bratić.
Bratić je naveo da je policija u svim srednjim školama izvršila preglede zbog dojave o postavljenim bombama.

Prema njegovim riječima, nastava u prvoj smjeni jutros obustavljena je zbog dojave o bombama, a danas će biti nastavljena u školama koje časove održavaju u drugoj smjeni.

-U školama gdje se nastava odvija samo u jednoj smjeni, nastava će biti nastavljena sutra, osim u Srednjoškolskom centru u Bileći gdje će časovi biti nastavljeni danas - rekao je Bratić. Dojava o bombi u srednjoškolskom centru u Trebinju stigla je imejlom, a nastava je obustavljena. Prijavu o podmetnutoj bombi policiji je prijavio direktor Gimnazije Mišo Pešić.

-Dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ u Sokocu i Osnovnoj školi „Sokolac“ bile su lažne - rekli su Srni direktori ovih škola.

On je dodao da je, nakon dojave koja je stigla na zvanični mejl škole, policija izvršila uviđaj i utvrdila da nema podmetnute eksplozivne naprave, te da je prema instrukcijama resornog ministarstva odlučeno da rad u školi bude nastavljen.

Direktor Osnovne škole „Sokolac“ Đorđe Rajić rekao je Srni da je na zvanični mejl ove škole jutros oko tri časa stigla dojava da je postavljena eksplozivna naprava, te da je policijskim uviđajem utvrđeno da je dojava bila lažna.

Prema njegovim riječima, nastave u prvoj smjeni danas neće biti, a časovi će biti održani u drugoj smjeni.

Dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u osnovnim školama "Pale", "Srbija" i "Mokro" na području opštine Pale bile su lažne, izjavili su Srni direktori ovih škola.

Direktor Osnovne škole "Pale" Aleksandar Rajić naveo je da su dobili dojavu nakon čega su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova detaljno pregledali objekat i utvrdili da je dojava bila lažna, pa su učenici i radnici vraćeni redovnim aktivnostima.

Radmila Veselinović, direktor OŠ "Mokro", rekla je da je centralna škola pregledana odmah po dojavi i ustanovljno da je sve u redu, dok su trenutno u toku pregledi u područnim odjeljenjima Kadino Selo, Hreša i Vučija Luka.

Direktor OŠ "Srbija" Sanja Marković navela je da je policija bila na terenu i da je sve uredno.

Na mail adrese svih derventskih osnovnih i srednjih škola stigle su dojave o postavljenim bombama u objektima škola, potvrđeno je iz Policijske stanice i škola. Nastava je jutros bila obustavljena.

Direktor Osnovne škole „19. april“ Derventa Elvira Miljić potvrdila je da je pregledana centralna škola i da je dojava o postavljenoj bombi bila lažna, te da će nastava u drugoj smjeni biti održana.

-Naša škola je mejl o postavljanju eksplozivne naprave primila noćas u 2.19 časa. Prema uputstvu ministarstva, ja sam već jutros u pola šest nazvala Policijsku stanicu, obavijestila radnike da ne dolaze na posao, a oni su proslijedili poruku roditeljima djece. Pred naš objekat jutros niko nije ni došao od učenika - rekla je Miljićeva novinarima.

Ona dodaje da se ništa nije desilo i da je dojava bila lažna.

-Izvršen je pregled centralne škole, a u toku su pregledi i područnih škola. Nastava u drugoj smjeni normalno se nastavlja - kaže Miljićeva.

Nastava u školama jutros je bila obustavljena, a Ulica Svetog Save, u kojoj se nalaze Srednjoškolski centar i Osnovna škola  „19. april“ bila je zatvorena za saobraćaj.

Đacima dervenstek OŠ "Nikola Tesla" koji idu u drugu smjenu rečeno je da ne dolaze na nastavu.

Dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u osnovnoj i srednjoj školi u Milićima bile su lažne, a učenici će od sutra krenuti na nastavu prema uobičajenom rasporedu, rečeno je Srni u ovim školama.

Pedagog u Osnovnoj školi "Aleksa Jakšić" Milena Kandić izjavila je Srni da je protivdiverzionim pregledom utvrđeno da je riječ o lažnoj uzbuni.

Ona je navela da je škola bezbjedna i pozvala učenike da sutra dođu na nastavu.

Direktor Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković" Bojana Durmić Simić izjavila je Srni da je u Policijskoj stanici u Milićima dobila informaciju da učenici sutra mogu doći na časove.

Ona je rekla da se učenici bez bojazni mogu vratiti u školske klupe jer su objekti pregledani i bezbjedni za odvijanje nastave.

Lažne dojave o bombama upućene su i centralnoj osnovnoj školi u Šamcu i Srednjoj školi „Nikola Tesla“, kao i Osnovnoj školi „Srbija“ u Crkvini, potvrdili su Srni direktori ovih škola, a policija nastavlja kontradiverzioni pregled u preostale dvije osnovne škole.

Pripadnici Policijske stanice Šamac su odmah po obavještenju da su stigle dojave o postavljenim bomama na mejlove četiri osnovne škole u Šamcu, Crkvini, Gornjoj Slatini i Obudovcu, te Srednje škole „Nikola Tesla“, počeli provjeru, a nastava je otkazana.

Direktor centralne osnovne škole u Šamcu Svjetlana Đurić rekla je Srni da su posredstvom viber grupe obavijestili sve radnike, nastavnike i roditelje, te da je prva smjena otkazana.

-Policija je pristupila pregledu i nakon izvršenog pregleda dobili smo dozvolu da uđemo u školu i organizujemo poslove. Druga smjena učenika u Šamcu pohađaće nastavu - navela je Đurićeva.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da pripadnici Policijske stanice Šamac nakon dojava detaljeno provjeravaju sve prostorije, kao i pomoćne objekte oko škole.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana