Detalji akcije u Mostaru: Uhapšeni reketirali za biznismena pa mu iznudili BMW i oteli njega i majku

Jelena Stanić
Foto: Kliks

MOSTAR - Osam članova kriminalne grupe iz Mostara koja se bavila iznudama, otmicama, prodajom droge i pranjem novca uhapšeno je jutros u policijskoj akciji "Impact", a zaplijenjena je veća količina novca, droge, oružja i drugih predmeta, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su šef ove kriminalne grupe Sado Đugum i njegovi saradnici - poznati mostarski diler Dženan Demirović, Adnan Šljivić, Rijad Dumpor, Alen Fale, Miran Voljevica, Vedran Drljević i Edhem Memić koji je bio u bjekstvu.

Oni su, kako saznajemo, ponudili svoje "usluge" poznatom mostarskom biznismenu da umjesto njega naplate dug koje je jedna osoba imala prema njemu.

- Preduzetnik je prihvatio njihov prijedlog, ali nije ni slutio kakvim će se metodama oni poslužiti. Od osobe koje je preduzetniku dugovala novac kriminalci su iznudili "audi A6" i 3.400 KM - ispričao je izvor "Glasa Srpske".

Biznismen je htio da odustane od saradnje sa njima, ali je bilo kasno. Osmorka ga je ucjenjivala i prijetila, te su mu uzeli  BMW vrijedan 30.000 KM i 2.000 maraka u gotovini.

- Da bi mu pokazali da su ozbiljni i da ih se neće tako lako riješiti osumnjičeni su kidnapovili biznismena zajedno sa njegovom majkom i prijetili mu kako ih ne bi prijavio - pojasnio je ovaj izvor.

U Federalnoj upravi policije kazali su, ne navodeći detalje da su pretresli devet lokacija u Mostara koje koriste osumnjičeni.

- Pronađene su materije koje asociraju na droge amfetamin i kanabis, vaga, ručni raketni bacač, oružje, municija, veća količina novca i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku - rekli su  u FUP-u.

Jedan od uhapšenih je prilikom hapšenja pokušao baciti drogu u sudoper dok su specijalci razvaljivali ulazna vrata.

Uhapšena osmorka će nakon kriminalističke obrade u prostorijama FUP-a u Sarajevu i Mostaru, biti predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Njih terete organizovani kriminal, iznudu, prevaru i otmicu.

Gladni revolveraš

Najpoznatiji među uhapšenima je Adnan Šljivić kojeg su mediji nazvali "gladni revolveraš" zato što je  2017. godine pucao u vazduh jer je predugo čekao pizzu. Nakon toga je sjeo u automobil i pobjegao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana