Bivši direktor "Kosmosa" prijavljen da je zloupotrebama oštetio firmu za 880.000 KM

Nebojša Tomašević
Bivši direktor "Kosmosa" prijavljen da je zloupotrebama oštetio firmu za 880.000 KM

BANjALUKA - Bivši direktor "Kosmosa" Slavko Petrović prijavljen je banjalučkom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je oštetio preduzeće za oko 880.000 maraka tako što je raznim zloupotrebama onemogućio naplatu isporučene robe Ministarstvu odbrane Egipta, saznaje "Glas Srpske".

Prema nezvaničnim informacijama "Kosmos" je isporučio određene rezervne dijelove i drugu robu vezanu za naoružanje i vojnu opremu  Ministarstvu odbrnae Egipta.

To je sve išlo preko firme iz Beograda "Kofis eksport import" s kojom je Petrović zaključio ugovor za plaćanje usluga isporuke robe te izdao neopozivi nalog za plaćšanje banci u Beogradu.

- Nakon toga Petrović je zaključio novi sporazum s pomenutom firmom o rasporedu plaćanja dospjelih obaveza, ali je izostavio raniji nalog za plaćanje banci u Beogradu. Zahvljaujući tome firma iz Beograda nije više imala obavezu da plati za isporučenu robu u iznosu od 440.417 evra, a sumnjamo da je osumnjičeni novac prebacio na neke druge račune -rekao je naš izvor.

Policijska uprava Banjaluka, navodeći inicijale, saopštila je da ga terete za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

- S.P. sumnjičimo da je kao direktor akcionarskog društva iz Banjaluke szaključio ugovor sa društvom ograničene odgovornosti iz Beograda, u kojem je kao garanciju da će društvo ograničene odgovornosti iz Beograda platiti usluge dao Neopozivi nalog za plaćanje banci iz Beograda-navode iz Policijske uprave Banjaluka.

Dodaju da je zatim S.P. zaključio sporazum o rasporedu plaćanja dospjelih obaveza pozivajući se na gore navedeni ugovor, a u Sporazumu je izostavio ranije potpisani i izdati neopozivi nalog za plaćanje.

- Na taj način je S.P. onemogućio da akcionarsko društvo iz Banjaluke naplati dug u iznosu od 440.417 evra za koliko je i oštećeno- dodaju u policiji.

Bivši direktor "Kosmosa" Slavko Petrović  je kazao da su optužbe protiv njega smiješne te da on ne želi to da komentariše.

Sadašnji direktor Dušan Vještica potvrdio je da je preduzeće oštećeno jer nije moglo da naplati svoje usluge.

- U krajnjem slučaju oštećena je Republika Srpska, a mi smo dokazali, odnosno sud je potvrdio da je to naš novac. Nadam se da će se sve dokazati i tužilaštvo vodi istragu-rekao je Vještica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana