Banjalučanin Aljoša Borković ponovo uhapšen: Hakovao računare i prisvajao poslovne tajne

Jasmina Salopek
Banjalučanin Aljoša Borković ponovo uhapšen: Hakovao računare i prisvajao poslovne tajne

BANjALUKA - Banjalučanin Aljoša Borković (43), koji ima bogat kriminalni dosije, uhapšen je u okviru akcije “Kupa” zbog sumnje da je hakovao računare pravnog lica iz Hrvatske te prisvajao poslovne tajne, saznaje “Glas Srpske”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštili su, navodeći inicijale, da je osumnjičeni uhapšen 31. marta zbog sumnje da je u ranijem periodu izvršio krivična djela iz Krivičnog zakonika Republike Hrvatske i to neovlašćeno presretanje podataka iz računara, odavanje i neovlašćeno pribavljanje poslovne tajne i iznuda, na štetu pravnog lica iz Hrvatske i drugih.

- U ovim aktivnostima, a po naredbi nadležnog suda, izvršeni su pretresi na tri lokacije koje koristi osumnjičeni i tom prilikom je pronađen i oduzet veći broj hard diskova, USB stikovi, memorijske kartice, SIM kartice i ostali uređaji za čuvanje digitalnih podataka, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela - navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Protiv Borkovića će biti podnesen izvještaj o krivičnim djelima postupajućem tužilaštvu.

Borković je odranije poznat policiji, kada je, zajedno sa Darkom Malinićem iz Slovenije, uhapšen od strane američkog FBI-a, zbog sumnje da su članovi hakerske grupe koja preko interneta krade novac sa bankovnih računa širom svijeta.

Prema podacima iz istrage od 2. juna 2011. godine, istražiteljima nije bila poznata tačna suma novca, ali se spekulisalo da se radi o stotinama hiljada maraka.

Njih dvojica su na internetu organizovali mrežu, preko koje su plasirali kompjuterske viruse, što im je omogućavalo da kradu lične podatke građana po cijelom svijetu o bankovnim računima s kojih su poslije lako skidali novac. Borković je, prema navodima, od tog novca kupio luksuzni stan u Romanijskoj ulici u Banjaluci, a Malinić je živio u iznajmljenom stanu u istoj ulici sa suprugom i kćerkom. Nisu krili da raspolažu ogromnim novcem, a Borković je vozio tri automobila, od kojih nijedan ne košta manje od 100.000 maraka. Izvori iz prijašnje istrage rekli su da je ovaj Banjalučanin posebno zanimljiv agentima FBI-a te da se radi o “kompjuterskom genijalcu”.

On je prije nekoliko godina bio uhapšen pod optužbom da se bavi sajber kriminalom.

Klupko je počelo da se odmotava kada su istražitelji Interpola došlo do podataka da nestaje novac s računa u slovenačkim bankama i odmah se u istragu uključio FBI čiji su agenti pratili tragove i stiglo do Banjaluke.

“Košnica”

Osumnjičeni hakeri Aljoša Borković iz Banjaluke i Darko Malinić iz Slovenije uhapšeni su u akciji MUP-a RS kodnog naziva “Košnica”. Pomenuti dvojac uhapšen je u međunarodnoj akciji koju je MUP RS sproveo u saradnji s kolegama iz Slovenije i Interpolom, a terete se za visokotehnološki kriminal, odnosno krađu novca preko interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana