Pirat Bjelogrlića i druge filmaše ojadio za 450.000 evra

Jelena Stanić
Pirat Bjelogrlića i druge filmaše ojadio za 450.000 evra

BIJELjINA - A. M. (22) iz Bijeljine priveden je i ispitan u policiji zbog sumnje da je nelegalno koristio autorska prava "Junajted media grupe", te dijelio njihove sadržaje na internetu, čime je ovoj firmi pričinjena šteta od oko 450.000 evra, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Kompanija je, nezvanično saznajemo, u vlasništvu poznatog glumca i režisera Dragana Bjelogrlića koji je ranije za medije izjavio da su “bijeljinski pirati najgori”. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) kazali su, navodeći inicijale, da je Bjeljinac osumnjičen da je bez dozvole autora dijelio sadržaj zaštićen autorskim pravima od decembra 2017. godine.

- Prilikom pretresa stana A. M. pronađen je i oduzet veći broj računara, prenosnih računara, USB stikova kao i drugih predmeta koji se dovode u vezu sa krivičnim djelom kojim je oštetio “Junajted medija grupu” za oko 450.000 evra - kazali su u MUP-u RS.

Izvor blizak istrazi ispričao je “Glasu” da je istraga trajala duži period jer, kako je rekao, nije lako stati u kraj sajber kriminalu.

- Bjelogrlić se već duže vrijeme bori protiv piraterije. Nakon što je saznao da neko iz Republike Srpske krši autorska prava omogućavajući da se njegove serije besplatno gledaju onlajn, prijavio ih je policiji - kazao je izvor blizak istrazi.

Ove informacije potvrdio je i popularni Bjela tokom gostovanja u televizijskoj emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” u novembru. On je na pitanje voditelja da li se boji piraterije s obzirom na to da je “bindžovao” seriju “Senke nad Balkanom”, odgovorio je da je vrijeme da ti problemi budu prevaziđeni.

- Da vidimo da li će tri pirata iz Bijeljine rasturiti ceo sistem. Zeznuti su ti iz Bijeljine, tamo su najviše locirani - kazao je tada Bjelogrlić.

Prema našim saznanjima, A. M. je bez ugovora postavljao serije “Ubice mog oca”, “Konak kod Himlije”, “Žigosani u reketu”, “Na granici”, “Kad susjedi polude”, “Kud puklo da puklo”, “Samo ti pričaj” i “Ujka - novi horizonti”.

Pirat iz Bijeljine priveden je po nalogu Suda BiH u zajedničkoj akciji MUP-a RS i Policijske uprave Bijeljina “Plagijat 2019” te je predat Tužilaštvu BiH.

Bindžovanje

Nova serija “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića je prva srpska serija koja može da se “bindžuje”.

- Odeš na platformu, platiš i kupiš seriju na mesec. Tako gledaoci mogu da odgledaju sve epizode odjednom - kazao je Bjelogrlić u emisiji Ivana Ivanovića. Tada je i naglasio da je vrijeme da se stane u kraj krađi intelektualnog vlasništva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana