Kineska svemirska stanica nekontrolisano juri prema Zemlji

Kineska svemirska stanica nekontrolisano juri prema Zemlji 15.10.2017 11:59 | Agencije

Svemirska stanica "Tiangong-1", teška 8,5, tona ubrzava svoj nekontrolisani pad, a njen kontakt sa Zemljinim tlom bi trebalo da se dogodi za nekoliko mjeseci.

Kako navodi britanski Gardijan, "Tiangong" (u prevodu Rajska palata) poslata je u Zemljinu orbitu 2011. godine. Stanica je korišćena za misije sa posadom i bez nje, a u istoriju je ušla kao mjesto prve svemirske misije jedne žene astronauta iz Kine.


Vlada u Pekingu je prošle godine saopštila da je komunikacija i kontrola nad stanicom izgubljena i da će se ona srušiti na Zemlju. "Tiangong" je proteklih nedjelja počeo da ulazi u gušće dijelove atmosfere, zbog čega je njegov pad dobio na ubrzanju.

Računa se da će veći dio stanice sagorijeti u atmosferi, ali će, prema riječima astrofizičara Džonatana Mekdauela, njegovi dijelovi teški i do 100 kilograma ipak pasti na Zemlju.

Kineska svemirska agencija je obavijestila Ujedinjene nacije da će se "Tiangong-1" srušiti u periodu između oktobra 2017. i aprila 2018. godine. Šanse da će njegovi ostaci nekoga povrijediti ili ubiti su male, ali se Peking obavezao da obavijesti UN kada pad konačno počne.

Mekdauel, međutim, kaže da će teško moći da se odredi tačno vrijeme i lokacija pada, čak i nekoliko dana prije njegovog početka. On smatra da, u najboljem slučaju, može biti riječ o samo nekoliko sati.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica