Сви гријеси GTA

http://play.co.rs
Сви гријеси GTA

Још од практично 90-их, када су се појавиле прве „крваве” пуцачине као што су DOOM и Wolfentein, па све до данашњих дана када видимо да су игре и даље кец из рукава када неко треба да се оптужи за дјечије насиље, увијек је био лако уперити прстом у нешто што онај ко упире обично ни не разумије.

Наука и проста пракса су показали безброј пута да нема никаве везе између насилних игара и насиља у стварном животу, али као да се прича у празно.


Главна „звијезда” међу дежурним кривцима је у овом вијеку увијек био добри старти GTA, ма која верзија да је у питању. Игра која вам је нудила насиље и криминал на длану, и која је у основи била симулација криминалног живота, дизала је косу на глави свакој домаћици од Пирота до Аљаске, и забрињавала разноразне „психологе” који прије двадесет година вјероватно нису умијели ни да упале компјутер, а камоли да виде шта је то GTA.

Ипак, тема данашњег текста није толико насиље, колико она друга табу тема – секс. Секс у играма данас није толико страна ствар, имамо Witcher серијал гдје „пуца” на све стране, а и генерално голотиње имамо практично у свим већим насловима који су обиљежени ознаком „АО”, односно за одраслу публику.

Ипак, почеком овог вијека, видео-игре и даље нису имале баш толику слободу као што је имају данас и неке ствари су и даље изазивале скандале, ствари којима бисмо се данас смијали.

Такав је случај и са чувеном „врелом кафом”, односно неславним Hot Coffe сценаријом. Он се појавио 2004. у Grand Theft Auto: San Andreas, као специјална мини игра, а име носи по еуфемизу за позив на секс, по принципу „сврати код мене на кафу”.

О чему се тачно ради? Уколико сте играли Сан Андреас, знате да CJ, главни лик, може ући у везе са шест различитих жена у игри. Уколико успjешно завршите мисије са њима и одрадите све како треба, на крају ћете добити награду у виду позива на кафу код ње кући, што означава да сте успjели да постигнете да имате сексуални однос са том дjевојком. Осим тога, наравно, игра је пружала и многе гејмплеј бенифите везане за ваш однос са дjевојком у игри, као што су нови предмети, кола и разне специјалне погодности које зависе од тога коју сте од шест дjевојка смували.

Док се дешава поменута сцена „позива на кафу”, односно секса, камера се налази ван куће и играч чује само мумлање и звуке њих двоје док имају секс, али ту на сцену ступа Hot Coffe, који играчима омогућава не само да буду у кући, већ и да директно упраљају са CJ док има секс. Сцена наравно изгледа поприлично комично, круто и просто смијешно за данашње стандарде, оба каратера чак нису ни разголићена, али је ипак за оно вријеме била скандал.

Када је овај мод скренуо на себе пажњу јавности, девелопер Rockastar Games се оградио и рекао да је то све дело „хакера”, који су тешко модификовали игру, али се испоставило да је то била само лаж, јер је садржај увијек био у игри, само сакривен, те је једина улога Hot Coffe мода била да омогући играчима да сцену активирају, што је откривено годину дана касније, када је иста ствар откривена и на конзолним верзијама Сан Андреаса, уз помоћ “GTA:SA Censor Remover” алата.

Доказ су и сцене оралног секса које су јасно видљиве у “Cleaning the Good” мисији, а које у суштини представљају исте асете који се користе и за поменуту „Hot Coffe”. сцену.

Први се наравно огласио неславни Џек Томпсон, један од најгласнијих „бораца против видео-игара” у Америци, који је искористио прилику да још једном упери своју оштрицу ка Rockstarу, његовом старом непријатељу на пољу видео игара. Критиковао је и ЕСРБ, што је дозволио да овакве ствари прођу, па је ЕСРБ након новог истраживања склонио ознаку М (16+) и ставио ознаку “Adults Only” (АО), односно само 18+ публика. Ово је довело до тога да ЕСРБ уведе потпуно нове регулације током 2006. године, односно од тог дана издавачи су дужни да јасно и прецизно изнесу све детаље „сакривеног” садржаја или садржаја који се може додатно откључати, како би био узет у обриз приликом давања рејтинга игри, иначе се издавачу може приписати казна и до милион долара.

Ово је изазвало ланчану реакцију повлачења копија игре из практично свих продавница, јер су имале погрешан рејтинг, а играчи који су имале старе верзије игре су напросто добили већу вердност њихових копија.

Колико је ово била горућа тема у оно вријеме говори и да је све стигло до америчког конгреса, који је захтијевао да се отвори специјални случај и да савезна трговинска комисија детаљно испита да ли је постојала намјера Rockstara да циљно сакрије ове информације, како би прошао боље код ЕСБР, али нису дошли до закључака да је било намjере.

У причу се умијешала и Хилари Клинтон, која је тада захтијевала да се читав систем оцијењивања игара потпуно изнова сриједи, јер је сматрала да је овако нешто недопустиво. Због ње је изгласан савезни акт о „Заштити породичне забаве”, чији је циљ да боље заштити америчку омладину, али нисмо сигурни од чега тачно.

На крају, годину дана послије свега, Rockstar је избацио нови patch који је у потпуности блокирао сав овај садржај и убацио код који аутоматски крешује игру уколико неко покуша да му приступи. Овај patch је међу играчима иронично назван „Cold coffee”.

Ипак, Take-two-тњо и Rockstar нису баш прошли безболно по новчаник. Бројна удружења и појединачни родитељи су их тужили за превару, па су током пар година суђења пукли неких милион долара на разне тужбе.

Све то око нечга чему бисмо се данас смијали, ако ништа друго, барем можемо да пратимо јасан прогрес у слободи изражавања видео игара и стопирању цензуре, нечему чему требамо сви да тежимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана