Solitaire и Minesweeper су измишљени са једном намjером...

Agencije
Solitaire и Minesweeper су измишљени са једном намjером...

Најпознатије компјутерске игре, soliraire и миноловац (minesweeper), дизајниране су како би људи научили вjештине потребне за коришћење рачунара.

На примjер, Солитер soliraire се појавио 1990. године како би научио људе како се користи миш. Micosoftу је било потребно да се корисници рачунара, који су до тада редовно исписивали команде, навикну на то се служе "повуци и пусти" функцијом. А који је бољи начин од тога да повлачите и отпуштате карте, и то чините сатима?


Занимљиво је да је soliraire успио у томе, па су сати и сати радне продуктивности утрошени на слагање карата.

Миноловац, који је пуштен у оптицај 1992. године, дизајниран је такође како би се корисници зближили с мишем, али овај пут с концептом десног и лијевог клика.

Microsoft је желио да ове акције постану нагонске, а успио је у томе да се то заиста догоди док су се људи забављали.

2012. године Microsoft је пустио у оптицај Windows 8 без ових класичних игара, иако су их корисници могли да их скину бесплатно с интернета.

Наиме, главни циљ ове две игре је остварен, па су Windowsи изашли на тржиште без њих. Али, изгледа да су схватили колику су грешку учинили, јер су их вратили у склопу Windows 10 (постоји теорија да би soliraire овај пут требало да научи људе како користити Windows Store).

Нажалост, Microsoft је наставио традицију осмице, да игра долази у комплету с огласима, па ако желите да играте soliraire без реклама (а нисте склони илегалном скидању игара), мораћете да платите 1.49 долара за такву верзију, пише Business Insider.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана