Мобилне телефоне користи пет милијарди људи

Срна
Мобилне телефоне користи пет милијарди људи

Лондон - Број корисника мобилних телефона у свијету прећи ће цифру од пет милијарди до средине ове године, показала је студија Свјетског удружења мобилних оператера (GSMA) под називом "Мобилна економија".

- Са растом становништва у Азији, а посебно у Индији, број корисника мобилних телефона, који је прије годину износио 4,8 милијарди, требало би да достигне 5,7 милијарди, односно три четвртине свјетске популације до 2020. године - показала је студија. Азија ће у укупном расту броја корисника учествовати са готово половином, при чему ће само Индија добити око 310 милиона нових претплатника у наредне три године.

Студија је такође показала тренд већег коришћења мобилних широкопојасних мрежа и паметних телефона, истичући растући допринос мобилне индустрије економској активности и друштвеном развоју.

Генерални директор GSMA Mate Grenrid наглашава да су у глобалне мреже инвестиране хиљаде милијарди долара од 2010. године.

Сектор телекомуникација је прошле године имао удио од 4,4 одсто у свјетском бруто домаћем производу (БДП) у износу од 3.300 милијарди долара, а предвиђа се да ће до 2020. тај удио порасти на 4,9 одсто, што је еквивалентно економској вриједност 4.200 милијарди долара - истакао је Гренрид.

У извјештају се наводи да је у мобилном екосистему прошле године радило 28,5 милиона људи, директно или индиректно, а та бројка ће, како се процјењује, порасти на 30,9 милиона до 2020.  Додаје се да ће допринос тог сектора у пореским приходима износити 500 милијарди долара до 2020. године, у односу на 450 милијарди долара прошле године, не рачунајући приходе од великог броја аукција у вриједности од готово 19 милијарди долара лани.

Мреже

Процјењује се да ће оператори инвестирати још 700 милијарди долара до 2020, када ће повезивање на 5Г мрежу омогућити још бржи пренос података. У GSMA су навели да је прошле године забиљежено покретање 580 4G мрежа у 188 земаља које покривају 60 одсто свјетске популације. Организација додаје да 55 одсто укупних конекција сада ради на широкопојасним мобилним мрежама 3G/ 4G.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана