У Богдановићевим рукама кључеви игре

Иван Драгичевић
У Богдановићевим рукама кључеви игре

Бањалука - Изостанком Милоша Теодосића са Европског првенства, репрезентација Србије више не може да се посматра као фаворит не само због неиграња капитена и новог плеја ЛА Клиперса, већ што је селектор Александар Ђорђевић прије њега остао без Немање Бјелице, Николе Јокића, Марка Симоновића и Мирослава Радуљице.

Ствари се драстично мијењају Теодосићевом немогућношћу да наступи и сада Ђорђевић треба да прецрта само два играча пред пут у Турску.

- Након консултација са доктором и селектором схватио сам да нећу моћи да помогнем друговима, иако је моја жеља велика. Повреда листа је ипак компликованија него што сам мислио. Веровао сам да ћу играти иако су прогнозе лекара биле другачије. Физиотерапеут из Клиперса дошао је искључиво да би ми помогао да се опоравим што пре, али је и он је након снимака и прегледа, као и доктор, схватио да ће опоравак трајати дуже од очекивања - рекао је Теодосић.

Србија је остала без готово свих стартера ако изузмемо Богдана Богдановића. Обично селектори међу 12 одабраних стављају по три плеја и центра тако да ту нема превише паметовања. Уколико је Немања Недовић спреман, мораће да помогне Стефану Јовићу и Василију Мицићу. Та улога није страна Богдановићу који је по вокацији бек шутер и једино на тој позицији Ђорђевић има луксуз да бира. У троуглу који чине Драган Милосављевић, Бранко Лазић и Марко Гудурић треба тражити двојицу прекобројних, јер су селектору остала по два крила и крилна центра. Гудурић је нападачки најбољи, један на један је веома јак, поправио је игру у "пик ен ролу" из којег умије да проигра и центра и споља, а његова предност је једнако добро игра и на тројци. Милосављевић и Лазић су много бољи дефанзивци и избор зависи од визије игре. Селектора. Јасно је да је Богдановић прва нападачка опција и очекује се да преузме одговорност. Имаће велики број шутева и вјероватно двадесетак поена по мечу. Да би га Ђорђевић имао расположеног у нападу, мораће му дати одбрамбени предах. Јовић је елитни дефанзивац, док је Мицићу то најлошији сегмент. Недовић је увијек опасан на лопти и линији додавања, али тешко да га се може заробити дефанзивном улогом. Сви центри могу да играју на ниском посту, а то се посебно односи на Бобана Марјановића око којег ће свака одбрана морати да скупља. Обје четворке добро шутирају са дистанце, а Стефану Бирчевићу је шут из "спот ап" ситуација најјаче оружје. Никола Калинић и Владимир Лучић су спорадични шутери, могу погађати у високом проценту, али ће им ривали прво бранити продор. Ту до изражаја долази квалитет и једног и другог, јер се одлично крећу и нуде у таквим ситуацијама, а и атлетски су одлични. Обојица могу да бране и четворке, кроз каријеру су играли на тим позицијама тако да Ђорђевић има доста комбо опција. Милан Мачван је капитен, али су кључеви екипе код Богдановића. И даље је то веома снажан тим, али ненавикнут на изостанак Теодосића.

Они пропуштају Евробаскет

Милош Теодосић

Мирослав Радуљица

Марко Симоновић

Немања Бјелица

Никола Јокић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана