Никола Милутинов, један од најбољих кошаркаша Олимпијакоса, за „Глас Српске“: Не мислим на НБА, уживам у Пиреју

Иван Драгичевић
Никола Милутинов, један од најбољих кошаркаша Олимпијакоса, за „Глас Српске“: Не мислим на НБА, уживам у Пиреју

Атина - Улазак у најбољи тим осмог кола Евролиге потврда је сјајних партија Николе Милутинова. Српски центар никада није играо на овако високом нивоу, постао је један од најбољих центара Европе, а још није прославио 23. рођендан.

Новосађанин просто блиста, тренер Јанис Сферопулос инсистирао је на његовом доласку из Партизана и већ неко вријеме српски центар господари испод обруча. Добио је улогу стартера, бројке су нарасле, али је његов утицај на игру много већи него што статистика може да дочара. Слободно љето искористио је за индивидуални рад и напредак који је очигледан.

- Цело лето провео сам у Србији, јер нисам био позван у репрезентацију. Било ми је тешко због тога, али сам време посветио себи и напорном тренингу. Радио сам на телу и на свим кошаркашким елементима. Осећам се доста боље, скинуо сам телесну масноћу, јер у Олимпијакосу инсистирају да буде ниска. Добре игре дошле су као последица вере саиграча и тренера те мог самопоуздања. Имао сам тешке моменте, нисам се предавао и напорним радом са помоћним тренерима успео сам све да пребродим - рекао је Милутинов за „Глас Српске“.

Актуелна сезона му је трећа у дресу вицешампиона Европе и као посљедица добрих игара дошао је нови трогодишњи уговор. Кошаркашка јавност љетос га је селила у НБА, Грег Попович и Сан Антонио су загризли за њега и реално је очекивати да оде „преко баре“. Готово сви очекују да наредног љета појача Спарсе.

- Стварно не размишљам о НБА лиги, концентрисан сам на Олимпијакос. Уживам у Пиреју, навијачи ме воле, овде ми је заиста предивно и потпуно сам испуњен. Због свега тога волео бих да са тимом остварим зацртане циљеве и да освојимо све трофеје. Најсрећнији бих био када бисмо направили корак више у Евролиги и подигли шампионски пехар. Поготово што је Фајнал фор у Београду, мом другом граду, где би имао подршку бројних пријатеља и породице. Пут до тога је тежак и напоран, али имамо квалитет - рекао је Милутинов.

Србија не мора да брине за своју будућност када су у питању центри, јер су Милутинов и Никола Јокић већ сада врхунски играчи који би најмање десет година требало да буду осовина репрезентације.

- Надам се да је тако, све зависи од мене и мојих игара. Уколико будем био добар, вероватно ћу заслужити позив селектора. Никада нисам себе стављао у први план. Тресао сам се од нервозе када сам гледао финале Евробаскета, али је свакако направљен огроман успех. Волео бих да у будућности поново будем део националног тима. Ови проблеми између ФИБА и ЕКА елиминисали су ме и из квалификационих утакмица за Мундобаскет - додао је центар Олимпијакоса.

Шут са полудистанце, па и за три поена његово је тајно оружје које Сферопулос, па и Душко Вујошевић нису толико користили. Кроз омладинске категорије убијао је ривале поенима са врха капице због веома мекане руке. Ове сезоне све више шутира из таквих ситуација.

- Добио сам поверење тренера за такве шутеве. Увек сам веровао у свој шут и био спреман да искористим да извучем и то оружје. Некада шутирам више, некада не пробам ниједном на утакмици, зависи и од противничке одбране. Трудим се да све ситуације близу коша завршавам закуцавањима, на томе сам увек инсистирао, јер сматрам да је то најсигурнији начин да се постигну поени - изјавио је Милутинов.

Посебно се обрадовао доласку једног старог пријатеља у Атину.

  • Било је ми је веома драго када је Борис Дало дошао у Паниониос. Дружили смо се у Партизану и нисмо прекидали контакт ниједног тренутка. Сада често излазимо, чујемо се сваки дан и пресрећан сам што је овде. Његова позитивна енергија је заразна и такви људи су потребни сваком друштву и свакој екипи - закључио је Милутинов.

Порази од Панатинаикоса

Олимпијакос игра добро, дијели лидерску позицију у Евролиги, али је доживио два пораза од највећег ривала Панатинаикоса.

- Изгубљене утакмице од највећег ривала увек тешко падају, али смо добро одреаговали после тих неуспеха. Савладали смо на гостовању Фенербахче, па онда и Црвену звезду, што је веома позитивно - рекао је Милутинов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана