У индијској држави Тамил Наду само глумци могу освојити изборе

Приредио: Борис Ђурић
У индијској држави Тамил Наду само глумци могу освојити изборе

Њу Делхи - Глумци уживају легендарни статус у Индији, која је опсједнута филмовима, а то се посебно може видјети у држави Тамил Наду, гдје у посљедњих пет деценија изборе добијају једино филмске звијезде.

Од 1967. године до данас на челу државе су се налазиле једино особе из филмске индустрије.

Најпопуларнији глумац који је постао политичар био је Марудур Рамачандран, познат као МГР.

- Идол многих МГР се сматра некрунисаним лидером наше државе. Слично се може рећи и за данашњег премијера Џаџу Јајалалиту - каже филмски критичар Мохан Раман.

Као дио своје културе Индијци су увијек жељели да им се на челу државе налазе хероји. Они желе да сваке седмице виде суперхероје и то им нуде филмови који се и приказују седмично.

Власт у Тамил Наду наизмјенично прелази из руку партије ДМК, коју предводи сценариста Калегнар Карунаниди, у руке АИДМК-а и њеног вође Џаџе, која је била његова главна глумица.

- Обични политичари морају ићи широм земље и представљати се људима. Али глумци не морају обилазити земљу, јер људи долазе да гледају њих. У томе лежи тајна успјеха глумаца на политичкој сцени - каже глумица Циар Сарасвати из АИДМК-а.

Такође, посвећеност грађана филмским звијездама чини добру основу за сваког политичара. Познати глумци су успјели да зараде милионе долара и није им проблем да финансирају своје изборне кампање. Поред биоскопа и филмова, телевизија постаје све важнији медиј за политичку пропаганду. Како долази до повећања плата тако је све више породица у прилици да купи телевизор. Главне политичке партије имају своје сопствене канале. Ипак, ниједне вијести не могу толико подићи Индијце као филмови.

- Успјех долази када вас људи виде као једног од њих. МГР, на примјер, није увијек глумио обичне људе. Међутим, сваки пут када је то радио на неки начин их је уздизао. На тај начин утискујете људима свој филмски лик који подсјећа на локалне политичаре који помажу своју заједницу - каже критичар Мохан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана