Šta je more, kada nema gore - Ljekarice

Šta je more, kada nema gore - Ljekarice 28.07.2008 21:00 | Snežana Tasić

VJEŠTO iskorišćena priroda već petu godinu Eko-centar “Ljekarice” kod Prijedora čine najatraktivnijom turističkom adresom u prijedorskoj opštini i tom dijelu Potkozarja.

Ovo izletište vremenom je postalo privlačno i za turiste iz drugih krajeva BiH, susjednih država pa i zapadnoevropskih zemalja. Na početku su “Ljekarice” posjećivali samo domaći Prijedorčani a čitave porodice hrlile su vikendom u Lončare i nešto manje iz Banje Luke.

Već osvjedočeni turizmolog, kako se to sada kaže, Dragomir Lončar koji je i izgradio ovaj turistički ambijent nije mnogo dirao u prirodu i dobili su svi, posebno posjetioci ovog Eko- centra. Nema mora, ali ima gora, ima zelenila čija je hladovina ljeti najpreča.

- Turisti su sve zasićeniji urbanim turizmom i sve više teže ovakvim, što prirodnijim destinacijama, a njihove potrebe sam prepoznao jer sam dugo u ugostiteljstvu i turizmu - kaže Dragomir Lončar.

Eko-centar “Ljekarice” koji se prostire na 30 hektara, posjetiocima nudi dva olimpijska bazena od kojih je jedan predviđen za djecu, trim staze i staze za šetnju, kao i prostor za kampovanje, a u pripremi je i treći bazen. Centar ima i  deset vještačkih jezera od kojih su četiri poribljena i turisti ih koriste za sportski ribolov. Postoji i prostor u kojem turisti , po vlastitom nahođenju, sami mogu da pripremaju hranu na mjestima za piknik, a što se tiče specijaliteta ovog kraja, na raspolaganju im je restoran.

Kao i u drugim turističkim centrima i u “Ljekaricama” najveći broj turista zabilježen je vikendom kada ovu destinaciju posjeti i po nekoliko hiljada turista.

- Lijepo uređen prostor, prirodna ljepota okoline i pristupačne cijene, najveći su mamac za posjetioce, kaže Lončar.

On dodaje da je radnim danima posjeta umjerena,  ali vikendom ona prevazilazi kapacitete Eko-centra, te da posjeta stalno raste i ponekad je čak veća od ponude.

Centar još nema smještajne kapacitete, ali zbog interesa posjetilaca da borave ovdje, izgradnja je u toku i smještaj će im biti ponuđen već od iduće godine.

- Izgradnja hotela je dovedena pod krov i priprema se opremanje, ali za ovu sezonu neće biti završen, tako da od iduće godine gosti mogu računati i na taj receptivni turizam i na smještajne kapacitete kojih će u okviru hotela biti 60, ali u izgradnji su i bungalovi tako da će smještajni kapaciteti dostići 150 kreveta - govori Dragomir  Lončar.

Iduće godine “Ljekarice” će ponuditi daleko više kupališta, uređenih trim staza, sportskih terena, a sa otvaranjem hotela “Ljekarice” će početi raditi preko cijele godine, u više smjena i preko noći, a ovdje će posao naći i do 100 radnika.  

“Ljekarice” su povezane asfaltom sa magistralnim putem Prijedor - Banja Luka, a urađen je i vodovod i poboljšan kvalitet vode u bazenima.

Sve ove novine ovog Eko-centra čine još ljepšim mjestom za odmor. 

U izgradnju , gdje je sada  zaposleno dvadesetak ljudi  , do sada su ulagana vlastita sredstva. Postoji i obećanje iz Vlade RS da će  pomoći u realizaciji budućih projekata kako bi ovo mjesto još više ponudilo i bilo privlačnije za posjetioce.

 ******************

                                  

Otvaranjem novog hotela “Ljekarice” će početi raditi preko cijele godine, u više smjena i preko noći, a ovdje će posao naći još stotinu radnika.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica