Необични новогодишњи обичаји: Пале политичаре и шакама лијече љубавне јаде

Глас Српске
Необични новогодишњи обичаји: Пале политичаре и шакама лијече љубавне јаде

Еквадор

Прослава Нове године у Еквадору, позната као Ано вијехо,  слави се у виду "ватрене традиције" којом се симболички спаљују грешке да би се утабао пут надама и одлукама у новој години. На посљедњи дан старе године људи праве или купују лутке које представљају неку иритантну особу, најчешће политичара који није омиљен. На лутку се ставља руком написана порука са разлогом паљења и очекивањима у новој години. Затим се уз аплауз и навијање лутка баца на улицу и спаљује.

Швајцарска

Сваке године се на језеру Женева у Швајцарској окупе храбри пливачи који ускачу у хладну воду на први дан нове године. Пливачи себе називају "ледени" и упркос ниским температурама атмосфера је весела и празнична. Поред ледених, ту буде и много посматрача који бодре пливаче, али и сами уживају у забави, праћеној чашама шампањца и добром музиком.

- Ово је постала традиција. Стигао сам овдје 2004. године када је било само десетак пливача и циљ нам је да их буде све више и више - каже Гетен Бејсард, један од организатора, додајући да је купање у хладној води здраво.

Перу

Становници појединих подручја у Перуу Нову годину прослављају учествујући на фестивалу гдје се међусобно туку.

Фестивал познат као Таканакуј доноси неколико вијекова стару традицију у којој људи своје љубавне и друге проблеме накупљене током године рјешавају шакама. Ту традицију не практикују само мушкарци, већ и жене и дјеца. Упркос насиљу, фестивал се сматра радосним празником, који је праћен музиком, плесом и великим количинама алкохола. Чак постоји и нека врста униформе за фестивал са традиционалним каишевима и живописним маскама.

Мјанмар

У сјеверном дијелу Мјанмара народ Нага први дан нове године обиљежава кувањем дивљих животиња, укључујући орлове и дивље жабе. Наге, које су познати као ловци на главе, крајем године организују фестивал који траје десет дана и током којег су главни догађаји наступи разних плесних група које чине Нага ратници. Сви они носе живописну одјећу са црним и бијелим перима и мачевима направљеним од алуминијума. Многе од извођених пјесама имају ратни карактер и углавном су праћене лупањем по бубњу направљеном од шупљег дрвета. Ноћу пале велике ватре и организују ватромет, испијају домаће вино од риже и једу дивље животиње.

Шпанија

У шпанском мјесту Беркулес Нова година се само симболички слави на крају године, док се права забава организује пола године раније, у августу. У овом мјесту је 1994. године нестало струје и грађани нису могли јести грожђе уз ритам звона, што је новогодишња традиција у Шпанији. Зато су одлучили да пропало вече надокнаде љетном журком коју су организовали прве суботе у августу. Ова традиција је касније настављена, па и данас привлачи не само људе из Беркулеса већ и из околних мјеста. Централни дио забаве је шетња на магарцу, која симболизује улазак Исуса Христа у Јерусалим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана