Жене први пут сјеле у министарске фотеље

Жељка Домазет
Жене први пут сјеле у министарске фотеље

Сарајево - Непуних пола године послије општих избора јуче је формиран Савјет министара БиХ, а на министарским позицијама ће се први пут наћи и жене.

Представнички дом Парламента БиХ потврдио је нови сазив Савјета министара, који је остао окрњен, с обзиром на то да, због закасњеле кандидатуре, није именован замјеник министра транспорта и комуникација. За кабинет Дениса Звиздића гласали су посланици СДА, ХДЗ-а БиХ, ДФ-а, СДС-а, ПДП-а и НДП-а. Те странке су и подијелиле фотеље министара и њихових замјеника. Подршку су дали и посланици А-СДА и БПС-а. Против су гласали посланици СББ-а и СДП-а, а Диана Зеленика из ХДЗ-а 1990 била је уздржана. Након гласања министри и њихови замјеници су дали свечану изјаву. Звиздићеви замјеници биће министар финансија и трезора Вјекослав Беванда (ХДЗ БиХ) и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић (СДС). Међу министрима су први пут и жене - Марина Пендеш (ХДЗ) која је изабрана за министра одбране и Семиха Боровац (СДА) која ће руководити Министарством за људска права и избјеглице.

Звиздић је казао да је приоритет усвајање буџета институција БиХ за 2015. годину.

- Приједлогу буџета институција БиХ ћемо у брзој процедури послати на усвајање. Међу најважнијим задацима биће и израда социо-економске агенде и реализација обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ те израда механизма координације - рекао је Звиздић очекујући да ће за неколико дана одржати и прву сједницу.

Шаровић каже да ће све учинити да Савјет и министарство које ће водити буду успјешни и да одговоре задатку. Нови министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да грађани желе већу безбједност и да ће прво радити на деполитизацији руководних структура у агенцијама за спровођење закона.

- Прва новина биће да се сваке године утврде стратешки безбједносни приоритети - рекао је Мектић.

Сједници нису присуствовали посланици СНСД-а и ДНС-а, јер сматрају да је приликом именовања прекршен Закон о Савјету министара.

- Формирање нелегалног и незаконитог Савјета министара поново уводи БиХ у проблем. Ово је незаконит Савјет министара, с обзиром на то да у одлуци нема имена замјеника министра транспорта и комуникација. Вишемјесечни циркус у режији лидера СДА и ДФ-а Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића уз подршку предсједника СДС-а Младена Босића и дијела међународних званичника окончан је уз очигледно и вишеструко кршење закона - рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.

Он је изразио бојазан да ће СДА и ДФ покушати да искористе слабост и подаништво коалиционих партнера из РС да би под плаштом наводних европских реформи покушали да наставе процес преноса надлежности са ентитетског на ниво БиХ.

- СДС, ПДП и НДП најслабије су карике у коалицији која ће чинити власт у заједничким институцијама, што ће Изетбеговић и Комшић свакако покушати да искористе. Јавност у РС треба да зна да је Звиздић у свом експозеу најавио формирање 11 нових институција на нивоу БиХ. То су задаци које ће Младен Босић, Младен Иванић и Драган Чавић морати да спроведу ако желе да сачувају фотеље које су добили - навео је Кошарац.

Комисија за припрему избора Савјета министара је дала препоруку Представничком дому за потврђивање министара и замјеника које је предложио Звиздић. Због оцјене да су прекршени Устав и Закон о Савјету министара сједницу Комисије напустили су представници СНСД-а Лазар Продановић и ДНС-а Јован Вуковљак. Продановић је нагласио да су прошли рокови за конституисање Савјета министара. Већином гласова, ипак, је дата препорука за све кандидате осим за замјеника министра комуникација и транспорта, будући да је на ту позицију дан уочи сједнице предложен Саша Далипагић (ХДЗ БиХ) због чега SIPA није завршила потребну провјеру.

 

Предсједавајући

Денис Звиздић (СДА)

 

Инострани послови

министар Игор Црнадак (ПДП)

замјеник  Јосип Бркић (ХДЗ)

 

Безбједност

министар Драган Мектић      (СДС)

замјеник     Мијо Крешић (ХДЗ)

 

Одбрана

министар Марина Пендеш    (ХДЗ)

замјеници Борис Јеринић (СДС) и Емир Суљагић (ДФ)

 

Финансије и трезор

министар Вјекослав Беванда (ХДЗ)

замјеник Мирсад Жуга (СДА)

 

Правда

министар Јосип Грубеша (ХДЗ)

замјеник Незир Пивић (СДА)

 

Спољна трговина и економски односи

министар Мирко Шаровић   (СДС)

замјеник Мато Фрањичевић (ХДЗ)

 

Транспорт и комуникације

министар Славко Матановић (ДФ)

замјеник Саша Далипагић     (ХДЗ)

 

Људска права и избјеглице

министар Семиха Боровац (СДА)

замјеник Предраг Јовић (СДС)

 

Цивилни послови

министар Адил Османовић (СДА)

замјеник Ђорђе Милићевић (НДП)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана