Затражено кажњавање Орића и Мухића

Ж. Д.
Затражено кажњавање Орића и Мухића

Сарајево - Тужилаштво БиХ јуче је током изношења завршних ријечи на суђењу команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу навело да је доказало да су они починили злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, а од Суда БиХ је затражено да им изрекну казу у складу са законом.

Тужилац Мирослав Јањић износећи резиме доказа који су предочени током суђења, казао је да је своје тврдње о одговорности Орића и Мухића заснивао првенствено на исказима заштићеног свједока О1 и Ибрана Мустафића, који је догађаје на подручју Сребренице описао у књизи "Планирани хаос". Он је додао да се искази ових свједока поклапају са исказима појединих свједока одбране. 

- Заштићени свједок О1 препознао је у судници оптуженог Насера Орића, којег је виђао у ратном периоду - навео је он.

Тужилац је подсјетио да је О1 свједочио да је Орић више пута ударио једног заробљеника у прса и главу, након чега је узео нож, замахнуо и ударио га у врат, а објаснио је и да му је Зулфо Турсуновић тада рекао да је Орић ударио судију Илића, да је видио његово тијело и да му је из ока текла крв. 

Тужилац је напоменуо да је свједок Ибран Мустафић испричао да му је у његовом стану лично Насер Орић детаљно описао начин како је убио Слободана Илића. 

- Исказ овог свједока у потпуности је хомоген са исказом заштићеног свједока, због чега му се може вјеровати - додао је Јањић казавши и да су свједоци Видоје Илић, Милан Јеремић и Миломир Лазаревић потврдили да су чули војнике да Орићу говоре да је заробљен судија Слободан Илић, коме ће "сада они судити". 

Говорећи о убиству Милутина Милошевића и Митра Савића, Јањић је рекао да су свједоци без сумње потврдили да су у оба заробљеника пуцали и Орић и Мухић. Наставак суђења заказан је за 12. септембар, када ће одбрана оптужених изнијети завршне ријечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана