Zakonom oduzimaju pravo na imovinu

Željka Javorac
Zakonom oduzimaju pravo na imovinu

Banjaluka - Zbog novog Zakona o prebivalištu koji je usvojen u Hrvatskoj, od 24.000 Srba izbjeglih iz te zemlje u Republiku Srpsku, njih oko 7.000 neće moći da ostvari svoja prava: da vrate stanove, zatraže obnovu imovine, naknadu štete ili vraćanje imanja.

Izjavio je ovo "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan.

Sporni zakon predviđa oduzimanje lične karte licima koja ne žive na prijavljenim adresama, kao i nemogućnost apliciranja za obnovu ili vraćanje imovine, ali i gubljenje biračkog prava ako policija utvrdi da lice ne boravi na prijavljenoj adresi.

Džodan upozorava da će prognani Srbi zbog ovog zakona ostati bez mogućnosti da ostvare svoja ljudska i građanska prava.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta kaže da je novi Zakon o prebivalištu u suprotnosti sa temeljnim međudržavnim sporazumom koji je Hrvatska dužna da poštuje, a to je Bečki sporazum o sukcesiji.

- Aneks G tog sporazuma odnosi se na imovinu i garantuje stečena prava sa 31. decembrom 1990. godine. Suština je da oni koji imaju hrvatske lične karte gube ličnu kartu, koja je osnovni dokument na osnovu kojeg rješavaju probleme, ali ne gube i državljanstvo - rekao je Linta.

Najavio je da će predstavnici Srba izbjeglih iz Hrvatske pokrenuti inicijativu da se ne primjenjuju odredbe ovog zakona, jer su diskriminatorske i sredstvo za novo etničko čišćenje.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća rekao je da članovi ovog udruženja već proživljavaju ono što čeka Srbe kada im oduzmu lične karte.

- Iako smo se uredno prijavljivali svaki put kada boravimo u Hrvatskoj, davali su nam rok od 24 časa da izađemo iz Hrvatske na prelazu koji oni odrede - rekao je Puzigaća.

Novim zakonom, umjesto boravište i prebivalište, uvode se pojmovi privremeno i trajno boravište. Do sada je sa biračkog spiska moglo biti brisano lice samo ako podnese zahtjev, a sada to može da učini policija ako utvrdi da lice ne boravi na prijavljenoj adresi.

Budući da veliki broj stambenih jedinica u kojima su ranije živjeli nije obnovljen, veliki broj Srba u Hrvatskoj ni danas ne živi u svojoj imovini u toj zemlji.

Stanimirović

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Vojislav Stanimirović rekao je da proces povratka Srba u Hrvatsku mora ostati otvoren i da se ne smije ograničiti nikakvim rokovima.

- Svi koji imaju dva prebivališta nalaze se na dva biračka spiska i u BiH i u Hrvatskoj ili u Srbiji i Hrvatskoj. Hrvatska sada ima obavezu ili nalog od EU da se birački spiskovi moraju pročistiti, jer ispada da u Hrvatskoj ima više birača nego stanovnika - rekao je Stanimirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana