Вучић: Очување Дејтонског споразума од кључног значаја за српски народ

Срна
Вучић: Очување Дејтонског споразума од кључног значаја за српски народ

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ко год покуша да редефинише односе у БиХ мора да зна да постоји опасност да неки народи то не прихвате.

"Од једног важног човека у Хрватској сам чуо - Босна је или тројна или је нема. Дејтонски споразум је неко би рекао лош и нефунцкионалан, али је сачувао мир. Мислимо да је очување Дејтонског споразума од кључног значаја за српски народ", рекао је Вучић за београдску Телевизију "Прва".

Упитан да ли тај недавни разговор са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић имао везе са редифинисањем односа у БиХ, Вучић је истакао да се са хрватским предсједником бавио искључиво српско-хрватским односима, а не регионалним односима, нити на начин да било кога угрожавају.

Он је навео да ће Србија имати боље односе са Хрватском и да је Китаровићева разумјела значај њихових разговора, колико год да је то непријатно и тешко и једној и другој страни.

На констатацију да Македонија рјешавањем спора са Грчком "путује" у НАТО, те да ће Србија "остати изолована", Вучић је поновио да ће Србија остати војно неутрална и да "не путује" у НАТО.

"Имамо добре партнерске односе са НАТО-ом, чуваћемо те односе, али не желимо у НАТО", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија да развија сопствену армију, да она буде снажнија, довољно модерна и способна, да војници буду задовољнији и да заштите своју земљу у сваком тренутку.

Вучић је поновио да је споразум и компромис са Приштином неопходан како би Србија ишла даље ка ЕУ, имала више страних инвестиција, нових фабрика, више радних мјеста и бољи стандард.

"У противном наићи ћемо на природни зид који се више не може пробити. Бићемо заглављени на европском путу као Турска и Македонија и друге земље које су због политичких спорова заглављене... Неће бити нимало лако, али пробаћемо да нађемо компромис", рекао је Вучић.

Он је поручио да Србија засигурно неће прихватити да јој се донесе неки готов папир и да то потпише, додавши да је то јуче јасно пренио и у Берлину током сусрета са њемачким канцеларом Ангелом Меркел.

На питање да ли Србија може да добије гаранције да ће 2025. године сигурно ући у ЕУ, ако 2019. године потпише споразум с Приштином, Вучић је рекао да ће Београд, уколико потпише тај споразум, добити све гаранције, али да он највише вјерује у гаранције које добије у Берлину.

"Морам да изађем са нечим што Срби морају да разумеју, нешто што је реално и рационално и нешто што ће Срби понешто да добију, и не понешто него нешто значајно. Дакле, то је смисао, ако нема тога не разумем са чиме да идемо на рефрендум. Да прихватамо оно што су нам наметали и оно што нам је наметнуто", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана