Vojnik pod istragom zbog prijetnji novinaru

G. M.
Vojnik pod istragom zbog prijetnji novinaru

Sarajevo - Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je istragu zbog prijetnji koje je putem društvene mreže "Fejsbuk" novinaru Lejli Čolak uputio pripadnik Oružanih snaga BiH iz Zenice Mirza Džidić.

- Oružane snage imaju etički kodeks ponašanja i njegova povreda povlači moralnu odgovornost, a ako je vojno lice povrijedilo odredbe zakona, propisa i kodeksa istovremeno, biće sankcionisano u skladu sa zakonom - naveli su u Ministarstvu odbrane.

Čolakova je prijavila policiji da je Džidić na "Fejsbuk" profilu postavio status u kojem je pozvao na njeno silovanje obećavši da će lično platiti onima koji to urade. Izvjesne Sabina Salković i Erna Poter-Selimović pozvale su u komentarima na gaženje automobilom, lagano polivanje benzinom i paljenje Čolakove, što je ona takođe prijavila. Prijetnje su uslijedile nakon je što je Čolakova na svom "Fejsbuk" profilu kritikovala nošenje burki, nikaba i bilo kojih vjerskih obilježja u javnosti.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kaže da će pokrenuti provjere i da će odgovorni za prijetnje biti krivično-pravno procesuiran u slučaju postojanja elemenata krivičnog djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana