Увредљивом празнику није мјесто у општини Босански Петровац

Г. М.
Увредљивом празнику није мјесто у општини Босански Петровац

Босански Петровац - Клубови одборника ДНС-а, СНС-а и ДНЗ-а у Скупштини општине Босански Петровац најавили су политичку битку за укидање прославе 14. септембра, који Бошњаци славе као дан ослобођења, док је за Србе тај датум синоним за прогон, патње и бол.

Они су најавили борбу да тај "празник" буде избачен из Статута општине јер је увредљив за више од половине грађана.

- Очекујемо и да тематска сједница Скупштине општине резултује декларацијом о националној толеранцији и суживоту. Том декларацијом бисмо предложили да септембар буде проглашен мјесецом мира и толеранције. Посебно је осјетљив 14. септембар. Тај дан је и уграђен у Статут општине као "важан датум". Изражавамо неслагање са таквом квалификацијом дана на који су националне тензије пробиле границе усијања. Тај дан продубљује националне шавове и није прикладан за такав вид обиљежавања - наведено је у заједничком саопштењу три странке.

Истакли су да осуђују и све испаде и злочине које је починила српска страна, а поготово прогон бошњачког становништва.

- Немамо ништа против тога да тај дан обиљежавају удружења ратних ветерана или нека друга, али он треба да буде избачен из Статута општине - наведено је у саопштењу.

Сваке године обиљежавању 14. септембра у Босанском Петровцу присуствује и бивши командант Петог корпуса Армије РБиХ Атиф Дудаковић, који је осумњичен за ратне злочине над Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана