Уставни суд БиХ долива уље на ватру

Ж. Домазет, Г. Маунага
Уставни суд БиХ долива уље на ватру

Сарајево, Бањалука - Уставни суд БиХ утврдио је у петак да Народна скупштина РС није извршила одлуку тог суда донесену 26. новембра 2015. године којом је оспорен уставни основ за обиљежавање Дана Републике 9. јануара, а то рјешење доставиће Тужилаштву БиХ.

Из Уставног суда је саопштено да ће дан након објављивања рјешења у "Службеном листу БиХ" одредба Закона о празницима РС којом је прописано да је 9. јануар Дан Републике престати да важи.

- Уставни суд је констатовао да је рок за извршење одлуке Народној скупштини РС истекао 25. јуна ове године и да она није предузела конкретне мјере с циљем извршења. Активности Народне скупштине нису резултирале мјерама које би у коначници довеле до тога да се члан Закона о празницима усагласи са Уставом БиХ како је наложено у одлуци Уставног суда - истакли су у Уставном суду.

Подсјетили су да је Народна скупштина РС 17. јуна поднијела захтјев за преиспитивање одлуке Уставног суда и да је суд закључио да у њему није презентовала никакве нове чињенице које би могле утицати на другачију одлуку, због чега је захтјев и одбијен.

Уставни суд БиХ је одлуку о неуставности Дана Републике донио на захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића прегласавањем српских и хрватских судија. Захтјев Народне скупштине за преиспитивање те одлуке одбијен је прегласавањем српских судија. Уставни суд је потом на захтјев Изетбеговића донио и одлуку о привременом стављању ван снаге одлуке Народне скупштине о одржавању референдума о Дану Републике који је био одговор РС.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је за "Глас Српске" да је и посљедња одлука Уставног суда БиХ исфорсирана политичка одлука која нема никакву везу са Уставом БиХ.

- Јасно је да је ријеч о још једној политичкој одлуци на штету Српске. Она је већ одавно донесена и диригована из кухиње СДА и њеног кадра у Уставном суду. Српска ће и даље славити 9. јануар јер је тај датум историјска чињеница, а историјске чињенице се не могу мијењати - рекао је Додик.

Савјетник предсједника Народне скупштине и професор уставног права  Миле Дмичић каже да ће се органи  Народне скупштине о најновијој одлуци Уставног суда изјаснити када је добију у писаној форми.

- Као правни стручњак, могу рећи да смо урадили шта смо могли и да је 9. јануар Дан Републике, дан њеног рођења, да је то историјска чињеница и да се против тога не може - рекао је Дмичић.

Народна скупштина РС је у четвртак саопштила да није могла дјеловати у правцу измјене Закона о празницима РС све док се Уставни суд БиХ није изјаснио о њеном захтјеву за преиспитивање одлуке из новембра.

- Народна скупштина је у поступку примјене одлуке Уставног суда предузела низ радњи и поступака који су услиједили послије првостепене одлуке, од упућивања захтјева за њено преиспитивање до спровођења референдума и онога што ће услиједити након званичних резултата референдума, а то је упућивање у скупштинску процедуру измјена и допуна Закона о празницима РС - кажу у Народној скупштини.

Колегијум Народне скупштине је 21. септембра задужио Владу РС да припреми и у скупштинску процедуру упути измјене и допуне Закона о празницима РС, а приједлог би могао да буде разматран већ на сједници 11. октобра.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић нагласио је да одлука Уставног суда доприноси даљем дизању тензија и увођењу БиХ у нестабилност.

- Очекујемо да Народна скупштина расправља о измјенама Закона о празницима када добије приједлог Владе, што је у складу са одлуком Уставног суда. Мораћемо и да одлучимо да све буде у складу са спроведеним референдумом јер не постоји сила која је изнад воље народа - каже Стевандић.

Тужилаштво БиХ формирало је прије више од 20 дана предмет у вези са неизвршавањем одлуке Уставног суда БиХ, иако тај суд до петка није ни био утврдио да ли је њихова одлука спроведена или не. Да је формирало предмет, Тужилаштво је саопштило дан након референдума и упутило позив за саслушање предсједнику РС Милораду Додику у својству за сада јединог осумњиченог. Правници су упозорили да Тужилаштво није могло да реагује док Уставни суд не достави рјешење о неизвршењу њихове одлуке.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вишковић рекао је у четвртак да је Тужилаштво упутило позив за саслушање Додика на основу кривичне пријаве коју је поднио предсједник Грађанског савеза Реуф Бајровић. Бајровић је 16. августа поднио кривичну пријаву Тужилаштву против Додика и чланова Комисије за спровођење референдума. Адвокат Милан Романић каже да се први пут у пракси дешава да Тужилаштво тако брзо реагује на такву врсту пријаве.

- Моје колеге и ја у пракси имамо потпуно другачије искуство. Када поднесемо кривичну пријаву за ратне злочине почињене над Србима, уз доказе, свједоке и имена, Тужилаштво БиХ годинама ништа не предузима. Ради се, дакле, о дуплим стандардима - каже Романић.

Саслушање

Правни тим Милорада Додика затражио је од Тужилаштва БиХ да он из безбједносних разлога буде саслушан у некој од правосудних институција у РС.

Захтјев је послат у четвртак и требало је да у Тужилаштво стигне у петак. У Тужилаштву нису жељели да дају никакав коментар у вези са саслушањем Додика које је заказано за 3. октобар. Додик је раније изјавио да ће се одазвати позиву Тужилаштва, али да због безбједносног ризика неће ићи у Сарајево већ да ће изјаву дати на било којој локацији коју изабере Тужилаштво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана