У Вијећу народа РС нису прихваћени амандмани Бошњака

Агенције
У Вијећу народа РС нису прихваћени амандмани Бошњака

Бањалука - Вијеће народа РС није јуче постигло сагласност о питању виталног националног интереса Клуба Бошњака на Закон о заштити жртава ратне тортуре, због чега закон иде на усаглашавање пред Заједничку комисију Народне скупштине и Вијећа народа, чија ће сједница бити одржана 30. јула.

Предсједавајућа Вијећа народа Нада Тешановић изјавила је након сједнице да је Клуб Бошњака имао три амандмана на поменути закон, од којих ни Министарство рада и борачко-инвалидске заштите ни клубови у Вијећу нису прихватили ниједан.

Потпредсједавајући Вијећа народа Кемо Чамџија је рекао да су се амандмани Клуба Бошњака односили на период рата, подношење захтјева за остваривање права према пребивалишту, те на документацију која се доставља у поступку остваривања статуса жртве тортуре.

Делегат Клуба Срба Перо Петровић нагласио је да ниједан од амандмана Клуба Бошњака није био прихватљив ни за предлагача, ни за Клуб Срба.

- Оно што смо приговарали делегатима Клуба Бошњака и што им дужи период приговарамо је да су образложења које су дали на амандмане веома штура. У својим расправама су више пута помињали ријеч дискриминација, а нису могли да образложе у чему се огледа та дискриминација - нагласио је Петровић. Ако вето Бошњака не буде усаглашен ни на сједници Заједничке комисије, коначну одлуку о томе да ли је повријеђен витални интерес тог народа донијеће Уставни суд РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана