У Српској од морбила укупно обољело 46 људи

У Српској од морбила укупно обољело 46 људи 23.05.2018 10:11 | Срна

Бањалука - У Бањалуци су регистрована четири нова случаја обољелих од морбила, што је укупно 46 обољелих у Републици Српској, речено је Срни у Институту за јавно здравство Српске.

"Нови пацијенти, који су Институту пријављени јуче, одрасле су особе из Бањалуке. Двије су вакцинисане, а двије су непознатог вакциналног статуса", наводе из Института.


Из Института додају да је од почетка марта у Бањалуци пријављено 24 обољелих, у Источном Сарајеву шест, Вукосављу четири, Модричи три, у Новом Граду, Козарској Дубици и Лакташима по два и у Власеници, Шамцу и Палама по једно.

Од укупног броја обољелих, већина је у узрасним групама од двије до пет година /11/ и од 15 до 19 година /10/.

Из Института истичу да је од укупно 46 обољелих од морбила у Републици Српској, 42 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса.

Дом здравља Бањалука је 3. маја прогласио епидемију морбила на територији града.

Епидемија је проглашена због ширења морбила међу штићеницима Дома "Рада Врањешевић" Бањалука.

Надлежне здравствене установе, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске, спроводе мјере на спречавању и сузбијању ширења епидемије.

Из Института наводе да је једна од најважнијих мјера провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Морбиле су вирусно, заразно обољење, а болест се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица