У Сирији и Ираку 120 држављана из БиХ

Срна
У Сирији и Ираку 120 држављана из БиХ

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да се на простору Сирије и Ирака тренутно налази око 120 држављана БиХ.

Обраћајући се учесницима засједања Парламентарне скупштине Централноевропске иницијативе /ЦЕИ/ - Парламентарна димензија, Мектић је рекао да је до сада у Сирији и Ираку погинуло више од 50 држављана БиХ, а да се са тих подручја у БиХ вратило око 60.


"Интересантно да у посљедњих шест мјесеци немамо ниједну особу која је отишла тамо", истакао је Мектић.

Он је додао да се БиХ у посљедње вријеме фокусирала на процесуирање својих држављана који су учествовали у терористичким организацијама на подручју Сирије и Ирака, а потом се вратили у БиХ.

"Око 40 особа до сада је обухваћено кривичним процесом по овом основу", рекао је Мектић наводећи да у једном броју процеса изречена пресуда, неки су још у току, а у неким је закључен споразум о признању кривице.

Мектић је подсјетио да је Кривичним законом БиХ за учешће њених грађана на страним ратиштима запријећена казна од пет година затвора.

Министар безбједности БиХ истакао је да БиХ има нулту толеранцију према тероризму и свему што се може довести у везу са тероризмом.

"У БиХ не бјежимо од чињенице да имамо проблем са радикализмом и насилним екстремизмом, а ове године имали смо и одређених проблема са тероризмом", рекао је Мектић.

Оцјењујући да о овим проблемима треба говорити отворено како би се схватила њихова величина и како би сви заједнички у БиХ приступили њиховом рјешавању, Мектић је изразио незадовољство сензационалистичким извјештавањем медија о радикализму и насилном екстремизму.

Министар безбједности БиХ упознао је учеснике скупа да БиХ осим репресивних мјера предузима и превентивне мјере у борби против тероризма и свих других облика насилног радикализма.

"Предузимамо мјере дерадикализације, посебно особа које спроводе тероризам, подржавају га и величају или учествују у његовом финансирању", објаснио је Мектић, прецизирајући да у БиХ постоји неколико радикализованих комуна.

Када је ријеч о мигрантској кризи са којом се суочава Европа, Мектић је рекао да БиХ није била директно захваћена њоме, али да су биле предузете све потребне мјере као да ће криза захватити и БиХ.

"Спорадично смо били погођени са неколико група које су покушале илегално да користе БиХ за даљи транзит, али у њима није било безбједносно интересантних особа, посебно оних које се могу довести у везу са тероризмом", додао је Мектић.

Он је истакао да је БиХ испунила све захтјеве Европске комисије садржане у "Мапи пута" за либерализацију визног режима и поручио да не би било добро да се земљама Западног Балкана пооштре услови за улазак њених грађана у ЕУ.

Парламентарна скупштина БиХ данас је домаћин засједања Парламентарне скупштине ЦЕИ - Парламентарна димензија о теми "Стратегија за спречавање и борбу против тероризма у свјетлу мигрантске кризе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана