Тужиоци поднијели тужбу због неисплаћених плата

Горан Маунага
Тужиоци поднијели тужбу због неисплаћених плата

Сарајево - Пет тужилаца Тужилаштва БиХ који раде на предметима ратних злочина поднијели су Суду БиХ тужбу против институције у којој су запослени јер им нису исплаћене плате нити су им уплаћени доприноси, сазнаје "Глас Српске" у Тужилаштву БиХ.

Због неусвајања стратегије за реформу сектора правде у БиХ обустављена је исплата плата за 142 тужиоца, судија, стручних савјетника, сарадника и административно-техничких радника који су ангажовани како би био убрзан рад на процесуирању предмета ратних злочина. Новац за њихове плате обезбиједила је Европска унија из својих претприступних фондова. ЕУ је обезбиједила 14,8 милиона евра судовима и тужилаштвима за подршку у процесуирању ратних злочина од 2014. до 2018. године. Корисници новца су 16 тужилаштава и шест судова у којима је током 2014. године запослено 20 тужилаца и седам судија, те 115 савјетника, сарадника и радника, који раде на процесуирању поменутих предмета.

Делегација ЕУ у БиХ обавијестила је, међутим, прије неколико мјесеци Надзорно тијело за праћење спровођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина да друга транша новца за процесуирање ратних злочина за 2015. годину неће бити уплаћена док не буде усвојена стратегија за реформу сектора правде у БиХ за период 2014-2018. година. Иако је послије усаглашавања са ентитетима стратегија за реформу сектора правде стигла на дневни ред Савјета министара БиХ она није усвојена, јер су је блокирали министри из СДА.

Тужиоци су се због недобијања плата одлучили на подизање тужбе.

- Плате им нису исплаћене ни из буџета Тужилаштва БиХ у коме постоје средства обезбијеђена за пријем осам нових тужилаца за рад на предметима ратних злочина. Новац стоји на рачуну, а Тужилаштво нити прима нове тужиоце у рад нити преусмјерава средства за исплату плата и доприноса за пет тужилаца који су поднијели тужбу - каже наш саговорник из Тужилаштва БиХ.

Додаје да је преусмјеравање новца уобичајена пракса, те да би он био рефундиран чим стигне уплата из претприступних фондова ЕУ.

- И на овај начин се опструише процесуирање предмета ратних злочина. Занимљиво је да је новцем из претприступних фондова ЕУ за Посебно одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ купљен "фолксваген туарег" који је коштао 115.000 КМ. Срамота је да су сада тужиоци који раде на предметима ратних злочина остали без примања - каже саговорник "Гласа Српске".

Додаје да је индикативно и што СДА путем својих министара у Савјету министара БиХ опструише усвајање стратегије за реформу сектора правде којом је условљена исплата друге транше новца из претприступних фондова ЕУ.

- ЕУ је јасно условила исплату те транше усвајањем стратегије за реформу сектора правде. Министар правде РС Антон Касиповић имао је додатне консултације са осталим министрима правде у БиХ и они су усагласили текст стратегије који подразумијева да не буде формиран врховни суд БиХ. Ту стратегију требало је да усвоји Савјет министара, али СДА је то опструисала скидајући то питање с дневног реда. Из свега је јасно ко је одговоран за овај проблем - појашњава наш саговорник.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да нема информацију да су тужиоци поднијели тужбу против те институције.

- Уколико су поднијели тужбе свакако да имамо разумијевања за ту ситуацију. У потпуности подржавамо колеге да тужбом траже исплату - каже Грубешић.

Додао је да из претприступних фондова ЕУ није уплаћен новац за нове тужиоце. Грубешић није могао да каже зашто у ту сврху није употријебљен новац који је планиран у буџету Тужилаштва БиХ за ангажман нових тужилаца.

"Глас Српске" недавно је објавио да Тужилаштво БиХ није одобрило захтјев Мисије Организације за безбједност и сарадњу (ОЕБС) да обави независну анализу рада те правосудне институције и приступи предметима ратних злочина. Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур изјавио је да ће извјештај Џоане Корнер о раду Тужилаштва БиХ у сваком случају бити завршен. Мур је истакао да Корнерова има пуно повјерење и подршку Мисије ОЕБС-а и главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца.

Дискриминација

Саговорник "Гласа Српске" из Тужилаштва БиХ каже да је очигледно да се у случају неисплаћивања плата тужиоцима ради о дискриминацији.

- Тужиоци на предметима ратних злочина раде без икаквих примања, иако постоје обезбијеђена средства. Тиме им је угрожена егзистенција. Није помогло ни то што је ОЕБС у својим извјештајима констатовао ненамјенско трошење новца у Тужилаштву - каже наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана