Турски агенти преплавили БиХ

Срна
Турски агенти преплавили БиХ

Бањалука - Безбједносне структуре у Републици Српској биљеже појачану активност турских обавјештајних служби у БиХ, пише данашњи "Еуроблиц".

Извори листа наводе да су безбједњаци у Републици Српској утврдили све веће присуство турских обавјештајаца на овим просторима.

Саговорници "Еуроблица" тврде да су активности турских обавјештајних служби углавном фокусиране на Федерацију БиХ /ФБиХ/ "гдје постоје прилично јаке индиције да се значајан број људи из бошњачког невладиног сектора, али и познатих политичких и јавних личности налази под њиховим утицајем".

Некадашњи високи функционер служби државне безбједности СФРЈ и Србије Божидар Спасић рекао је да је неколико стотина Бошњака, који су данас запослени у безбједносним службама на нивоу БиХ и у ФБиХ, прошло обуку у обавјештајним центрима у Турској.

Спасић је истакао да је у већим градовима у ФБиХ, као што су Сарајево, Зеница и Тузла, изузетно активна турска обавјештајна служба познатија под скраћеницом МИТ.

"Српске безбједносне агенције су још у вријеме када сам био активан у служби дошле до података да је у обавјештајним центрима МИТ-а у Анкари боравило неколико стотина активиста и припадника обавјештајно-безбједносних служби из ФБиХ. То су људи који данас активно раде за турске интересе у БиХ", објаснио је Спасић.

Спасић је додао да је посебан проблем у томе што у БиХ не постоји организован контраобавјештајни рад агенција које су задужене за сузбијање агресивног дјеловања страних обавјештајаца.

Према његовим ријечима, Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ је састављена од припадника три народа који не вјерују једни другима и често дјелују управо за туђе интересе.

"Осим Турских, у БиХ су изузетно активне и тајне службе бројних других земаља. Неке, прилично озбиљне процене, говоре да земљом тренутно вршља најмање 5.000 страних агената", рекао је Спасић.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да се резултати дугогодишњег рада турских обавјештајаца у БиХ најбоље могу видјети у огромној подршци коју Турска ужива код бошњачких политичара и највећег дијела јавности у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана