Sud nepostojećim iskazom svjedoka oslobodio Orića

Željka Domazet
Sud nepostojećim iskazom svjedoka oslobodio Orića

Sarajevo - Tužilaštvo BiH tražiće da bude ukinuta oslobađajuća prvostepena presuda ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću uz obrazloženje da je zasnovana na nepostojećim dokazima i da je isti dokaz tretiran različito prilikom objavljivanja presude i u pisanom otpravku čime je prekršen Zakon o krivičnom postupku.

- Predsjedavajući sudskog vijeća Šaban Maksumić naveo je u javnoj objavi presude, odnosno nekoliko puta prilikom izricanja presude ponovio da je odluka suda donesena na osnovu iskaza svjedoka „O1“ datog 3. septembra 2003. godine, iako taj iskaz ne postoji. U pisanom otpravku presude ne spominje se iskaz, nego službena zabilješka s tim datumom koju je sačinila policija, kada je svjedok dao izjavu u policijskoj stanici u Bratuncu - kaže sagovornik „Glasa Srpske“ blizak pravosudnim institucijama BiH i dodaje da je riječ o neovjerenoj kopiji zabilješke, čiji autori nisu saslušani niti je dokument predočen na glavnom pretresu.

Dodaje da je Maksumić nekoliko puta rekao da se iskaz svjedoka koji je dao na glavnom pretresu razlikuje od navoda u zabilješci iz 2003. godine.

- Presuda se može zasnivati samo na dokazu izvedenom na glavnom pretresu. Ova presuda ne samo da se zasniva na dokazu na kome se nije mogla zasnivati, nego se zasniva na dokazu koji nikada nigdje nije postojao - kaže naš sagovornik.

Zakon o krivičnom postupku BiH, dodaje on, nalaže da pisana presuda mora potpuno odgovarati presudi koja je objavljena.

- Iz svega ovog proizilazi da su počinjene bitne povrede odredbi krivičnog postupka i presuda mora biti ukinuta - istakao je naš sagovornik i dodao da je strankama u postupku presuda stigla tek dva mjeseca nakon njenog izricanja u sudnici Suda BiH.

Pravni ekspert i iskusni advokat Krstan Simić kaže da je u praksi zauzet vrlo jasan stav da ovakve stvari predstavljaju bitnu povredu Zakona o krivičnom postupku i da je to samo po sebi razlog za ukidanje presude.

- Vrlo je indikativno i opasno da imamo razliku javno objavljene i u skraćenom postupku obrazložene presude i njenog pisanog otpravka - kazao je Simić.

On podsjeća da sud u svakom krivičnom postupku sudi na bazi dokaza koji su izvedeni na glavnoj raspravi. Na pitanje da li se kao dokaz može koristiti neovjerena kopija službene zabilješke, Simić kaže da može, ali pod određenim uslovima.

- Dužnost suda je da na pouzdan način utvrdi istinitost sadržine te zabilješke, njenu autentičnost, da je posmatra u kontekstu i sa ostalim dokazima i da tek tada o njoj razmišlja kao dokaznom sredstvu. Sama službena zabilješka takva kakvu ste je opisali ne bi mogla biti osnov za uvrštavanje u relevantne i dokaze koji potvrđuju ili opovrgavaju presudu - rekao je Simić i zaključio da postoji ozbiljna sumnja da je u ovom slučaju materijalno pravo pogrešno primijenjeno jer ovakvo postupanje suda predstavlja bitne povrede Zakona o krivičnom postupku.

Advokat sa dugogodišnjim iskustvom Miodrag Stojanović rekao je da je zasnivanje presude na dokazu koji nije izveden na glavnom pretresu bitna povreda Zakona o krivičnom postupku i valjan razlog za validnu i osnovanu žalbu.

- Ako postoji i razlika između objave presude i njenog pisanog otpravka onda ima dovoljno razloga za ukidanje presude i ponovno suđenje - rekao je Stojanović.

Oriću i njegovom saborcu i tjelohranitelju Sabahudinu Muhiću suđeno je za ratni zločin nad trojicom Srba u Srebrenici i Bratuncu. Iako su mnogi svjedoci potvrdili navode iz optužnice oni su u prvostepenom postupku oslobođeni krivice.

Tužilac

Sa tužiocem Tužilaštva BiH Miroslavom Janjićem koji vodi slučaju protiv Nasera Orića nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

On je ranije tvrdio da je lažna prijava koju su protiv njega podnijeli službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH naškodila procesu. Krivična prijava protiv Janjića stigla je početkom 2016. Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, Tužilaštvu BiH, SIPA i američkoj ambasadi u Sarajevu. U prijavi je navedeno da je Janjić uzeo 60.000 evra da bi minirao svjedoke u slučaju protiv Orića. Zbog sumnje da je lažno prijavila Janjića s ciljem rušenja procesa protiv Orića kasnije je uhapšena viša inspektorka u Odjeljenju za ratne zločine SIPA Dženana Omerhodžić.

Šaban Maksumić

Argumenti Tužilaštva za ukidanje presude

- Pisani otpravak presude mora potpuno odgovarati presudi koja je objavljena u sudnici, a zbog razlike je nerazumljiva i protivrječna sama sebi i razlozima presude

- S obzirom na to da je presuda sačinjena uz obrazloženje zasnovano na nepostojećem iskazu koji nije predočen na glavnom pretresu, pogrešno je i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana