Суд БиХ: Дигитализација РТРС-а није противзаконита!

Anadolija
Суд БиХ: Дигитализација РТРС-а није противзаконита!

Суд Босне и Херцеговине у Сарајеву донио је пресуду којом се поништава и проглашава незаконитим рјешење Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ, као и рјешење првостепеног органа - генералног директора РАК-а из 2010. године, и предмет враћа првостепеном органу на поновни поступак

Када се прије неколико година до бескраја отезала прича око дигитализације јавних ртв сервиса у БиХ, иновативни и далеко енергичнији од својих колега у Федерацији, тадашњи директор РТРС-а Драган Давидовић одлучио је да убрза процес технолошких иновација у овој тв кући те је крајем 2009. године РТРС започео емитовање дигиталног сигнала са локације Побрђе Бањалука.

Међутим, услиједила је оштра реакција Регулаторне агенције за комуникације, која је овој тв кући упутила налог да хитно обустави нелегално емитовање сигнала, оптужујући је да тиме крши Закон о комуникацијама БиХ. Након што емитовање сигнала није обустављено, услиједила је и драконска казна од стране РАК-а у износу од 100.000 КМ.

Одлука РАК-а изазвала је бурне реакције како у РТРС-у, тако и у највишим политичким тијелима Републике Српске, а изречена казна протумачена је као “још један покушај Сарајева да дисциплинује Бањалуку и спријечи улазак РС и БиХ у европске интеграције путем нових технологија”.

-  Одговорно тврдимо да у БиХ не постоји законска регулатива која одређује питање дигиталног емитовања и да не постоји могућност кажњавања заснована на закону. Драконска казна од 100.000 КМ јасно говори да је циљ овог рјешења спречавање даљег развоја Радио-телевизије РС - услиједио је одговор из РТРС-а и категорична тврдња да ова тв кућа казну неће платити.

Тада започиње дугогодишњи судски процес који је ових дана коначно добио епилог.

Суд Босне и Херцеговине у Сарајеву донио је пресуду којом се поништава и проглашава незаконитим рјешење Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ, као и рјешење првостепеног органа - генералног директора РАК-а, и предмет враћа првостепеном органу на поновни поступак. Тиме се казна због кршења Закона о комуникацијама БиХ проглашава неоснованом и враћа на поновно преиспитивање.         

У завршници пресуде Суда БиХ се образлаже:

“С обзиром на изнијете разлоге, апелационо управно вијеће налази да је побијена пресуда за управне спорове неправилна и незаконита, а захтјев тужитеља за њено преиспитивање основан, па га је уважио и примјеном члана 54. став 2 Закона о управним споровима БиХ те поништио као незаконита другостепено, као и првостепено рјешење управних органа и предмет вратио првостепеном органу на поновни поступак, као би отклонио изложене недостатке”.

Тако РТРС технолошки наставља да се развија и напоредује укорак са остатком савременог свијета, док БХРТ и РТВ Федерације БиХ свих ових година нису макле ни корака - свој програм и даље емитују путем застарјелог и давно превазиђеног аналогног сигнала, сврставајући се тако међу најгору дистрибуцију порограма у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана