Staša Košarac: Sarajevo se plaši istine o zločinima

Željka Domazet
Staša Košarac: Sarajevo se plaši istine o zločinima

Otvaranje priče o zločinima u Sarajevu i procesuiranje odgovornih u "slučaju Dobrovoljačka" pokazalo bi da je politički i vojni vrh tadašnje RBiH prizivao rat, da su zagovarali logore i da nisu ništa učinili da se zločini ne dese. Time bi bilo otvoreno i pitanje karaktera rata u BiH i uplašeno Sarajevo nastoji da od toga pobjegne.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Staša Košarac.

- Odlukom o obustavljanju istrage u "slučaju Dobrovoljačka" pravosuđe na nivou BiH je definitivno palo u vodu. Time je još jedanput potvrđeno da dio međunarodne zajednice ima direktan uticaj na rad pravosuđa. To je poražavajuće i ponižavajuće za pravo i pravdu - kazao je Košarac.

* GLAS: Kako komentarišete odluku Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i šta se iza nje krije?

KOŠARAC: Pravosuđe na nivou BiH ovom odlukom definitivno je palo u vodu. Niko iz bošnjačke elite nije osudio ovakav odnos Suda i Tužilaštva BiH prema žrtvama, a to se od njih očekuje. Sada imaju priliku da podrže ukidanje ovih institucija i doprinesu pomirenju za koje do sada ništa nisu učinili. Dok to ne učine nisam siguran da su iskreni partneri za zajedničku izgradnju BiH na koju svaki dan pozivaju. Obustavljanjem istrage za Dobrovoljačku još jedanput je potvrđeno da dio međunarodne zajednice ima direktan uticaj na rad pravosuđa. To je poražavajuće i ponižavajuće za pravo i pravdu. Bez obzira na obustavljanje istrage, institucije RS će istrajati u zahtjevima da ovo pitanje bude riješeno. Za nas je vrlo važna afirmacija istine o svim događajima i univerzalni, a ne selektivni pristup ratnim zločinima. Kroz parlamentarnu raspravu o radu Tužilaštva BiH srpski i hrvatski predstavnici izjasnili su se negativno o njegovom radu, što je dovoljan dokaz da je takva institucija nepotrebna i da se nešto mora promijeniti. U svemu je važna i uloga Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, jer je ova institucija mehanizam putem kojeg se ostvaruje interes dijela međunarodne zajednice.

* GLAS: Osim za Dobrovoljačku iz Sarajeva se nisu čule ni osude ostalih zločina nad Srbima?

KOŠARAC: Sarajevo je, imajući u vidu dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici, postojanje 126 logora, hapšenje nekoliko hiljada i likvidaciju više od 5.000 Srba, ispunjeno strahovima. Porazno je da nikada nismo čuli od bošnjačke političke, vjerske i intelektualne elite osudu zločina nad Srbima, priznanje da su zločine činili i Bošnjaci i da treba da odgovaraju. Otvaranje priče o zločinima u Sarajevu i procesuiranje odgovornih za Dobrovoljačku pokazalo bi da je politički i vojni vrh tadašnje RBiH prizivao rat, da su zagovarali logore i da nisu ništa učinili da se zločini ne dese. Time bi bilo otvoreno i pitanje karaktera rata u BiH i uplašeno Sarajevo nastoji da od toga pobjegne.

* GLAS: Predstavnici RS najavili su da će Parlamentu BiH predložiti zakon kojim će tražiti ukidanje Suda i Tužilaštva BiH?

KOŠARAC: Činjenica da legitimni predstavnici dva naroda u BiH imaju negativno mišljenje o Tužilaštvu, Sudu i VSTS-u BiH je nesporna. Jasno je da će predstavnici bošnjačkog naroda insistirati da se ne dira u ove institucije, ali to nije ništa drugo do guranje stvari pod tepih, jer ignorisanje stavova legitimnih predstavnika dva naroda nije dobro za BiH. Srpska će analizirati rad ovih institucija, pokrenuti inicijativu i na osnovu argumenata zatražiti njihovo ukidanje. O tome će biti riječi i u nastavku strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa BiH sa EU, a u korist RS ide i jasan stav relevantnih međunarodnih institucija da ove institucije nisu odgovorile zadatku.

* GLAS: Kako se može izaći iz trenutne situacije, zaoštrene odlukom Tužilaštva BiH?

KOŠARAC: Jedini put je da se svi vratimo izvornim nadležnostima. U proteklom periodu vladao je pojačan uticaj međunarodne zajednice i njihovim intervencijama kreirani su procesi i tendenciozno je smanjivana uloga entiteta. U budućem periodu moraju se vratiti izvorne dejtonske nadležnosti koje se odnose na nivo BiH, a sve ostalo vratiti entitetima, jer su im protivustavno oduzete. Kada je riječ o stvarima koje nisu među izvornim nadležnostima BiH entitetske vlade, odnosno parlamenti treba da potpišu sporazume da bi se donijela zakonska rješenja. Ako se želi afirmisati napredak BiH neophodno je riješiti stanje u FBiH. Nisam siguran da te spremnosti ima i zbog toga svi problemi u BiH treba da se fakturišu FBiH, a ne samo RS kao isključivom krivcu za sve.

Budžet

* GLAS: Šta je sa budžetom institucija BiH za 2011. godinu?

KOŠARAC: Zahvaljujući političkim intrigama i perfidnostima još ne znamo da li imamo budžet i koliki je on. Te stvari se moraju raščistiti i budžet ne smije ni marku biti veći od izvršenja. Za njegovo donošenje neophodno je detaljno analizirati utrošak sredstava i staviti pod lupu rad mnogih agencija i pojedinih ministarstava koji nisu dali nikakve rezultate, a trošili su ogroman novac. Institucije od kojih ni entiteti ni BiH nemaju koristi nam ne trebaju. Treba ih ukinuti, a sredstva preusmjeriti na entitete i njih jačati, jer se tamo odvija realan život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana