Srbima obnovljena svaka šesta kuća

Krstina Ćirković
Srbima obnovljena svaka šesta kuća

SREBRENICA - Predstavnici mjesnih zajednica u kojima su do rata živjeli uglavnom Srbi ukazali su na neravnopravan tretman povratnika u predratna mjesta življenja, zbog čega su opustošena brojna sela u opštini Srebrenica.

Oni tvrde da je od ukupno 3.500 kuća na ovom području obnovljeno oko 600, optužujući lokalnu vlast da je kriva za to što se Srbi još nisu vratili u Ratkoviće, Krnjiće, Kostolomce, Skelane, Zalazje…

- U devet zaselaka MZ Ratkovići bilo je 120 srpskih kuća. Na cijelom tom području do sada su obnovljene samo četiri kuće, u koje još ne mogu da se vrate Srbi, jer je put do sela potpuno propao - rekao je "Glasu Srpske" predstavnik te mjesne zajednice Milan Stevanović ističući da su mještani podnijeli bezbroj zahtjeva donatorima i opštini Srebrenica, ali da na njih nije odgovoreno.

Da je slična situacija i u susjednim Krnjićima, ocijenio je predsjednik ove mjesne zajednice Petko Despotović. Kaže da je na tom području bilo 100 srpskih kuća, te da su sedmorica mještana djelimično obnovila svoje kuće svojim novcem.

- Povratak u Krnjiće nije moguć jer su donatori godinama izbjegavali srpska sela, pravdajući to neobnovljenim putevima i navodnom nemogućnošću da dopreme građevinski materijal. To nije slučaj sa bošnjačkim selima, jer su u Katanićima ili Radovčićima uradili puteve, iako su se tamo vratile samo tri porodice - rekao je Despotović.

Predsjednik mjesne zajednice Skelani Milan Đukić kaže da je u tom dijelu Srebrenice "najočitija diskriminacija" srpskog stanovništva.

- U Skelanima je živjelo oko 3.000 stanovnika, a sada na ovom području ima oko 1.300 stanovnika. Većina je još bez smještaja, jer odobravanje projekata zavisi od načelnika opštine, po čijim se instrukcijama usmjeravaju donatori - istakao je Đukić.

Predsjednik mjesne zajednice Kostolomci Milomir Trifunović kaže da većina srpskih povratnika živi u neuslovnim stanovima.

- Od 115 kuća donatorskim sredstvima, i to uglavnom Vlade RS, obnovljeno je 16 kuća, dok je desetak mještana sopstvenim sredstvima izgradilo po jednu prostoriju na temeljima porušenih kuća - istakao je Trifunović napominjući da u srpskim selima nema mladih ljudi iako su zainteresovani za povratak.

Pet lampiona

Predstavnik mjesne zajednice Crvica Novica Savić kaže da su mještani tog naselja godinama poslije rata "u nemilosti" srebreničke vlasti.

- Radi se o prostoru na kojem žive isključivo Srbi i zbog toga smo od opštine, za 12 godina apsolutne vlasti Bošnjaka, dobili samo pet lampiona za uličnu rasvjetu i to za vrijeme bivšeg načelnika Abdurahmana Malkića - rekao je Savić i naveo da na području Crvice trenutno živi 140, od 300 predratnih srpskih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana