Savčić: Reforma Instituta za nestale ili povlačenje srpskih predstavnika

Srna
Savčić: Reforma Instituta za nestale ili povlačenje srpskih predstavnika

Banjaluka - Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ zahtijeva da bude sprovedena opšta reforma Instituta za nestala lica BiH, a ukoliko se to ne dogodi, pozvaće srpske predstavnike da napuste Institut, izjavio je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

"Ukoliko se ne prihvati reforma Instituta za nestala lica BiH, u smislu da se proces identifikacija vrati u nadležnost okružnih tužilaštava u Republici Srpskoj, BORS će tražiti od srpskih predstavnika da napuste Institut za nestala lica BiH", rekao je Savčić Srni.


On je naveo da je, ukoliko ne bude rezultata u vezi sa reformom Instituta, besmisleno da Republika Srpska ima predstavnika u toj instituciji.

"Tražićemo da se naši predstavnici potpuno povuku iz Instituta za nestala lica BiH i da pronađemo rješenja u skladu sa humanitarnim normama, što smo obavezni da uradimo kako bi porodice mogle da identifikuju posmrtne ostatke svojih najmilijih i sahrane ih", istakao je predsjednik BORS-a.

Savčić je naglasio da BORS neće štedjeti srpske predstavnike u Institutu za nestala lica BiH, ističući da će samo rezultati njihovog rada odlučivati o tome kakav će odnos biti prema njima.

"Ukoliko ne budu imali rezultata u radu, tražićemo da se povuku iz Instituta za nestala lica BiH", kaže Savčić.

Komentarišući izbor novog Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH u koji su imenovani Amor Mašović, Marko Jurišić i Nikola Perišić, Savčić je rekao da BORS samo zanima srpski član Kolegijuma direktora Instituta koji će u potpunosti moći da parira drugoj dvojici direktora, posebno Mašoviću.

Savčić je naveo da će predstavnici BORS-a uskoro održati sastanak sa novoizabranim članom Kolegijuma direktora Instituta iz Republike Srpske Nikolom Perišićem kako bi zajednički sagledali probleme u radu Instituta, te da BORS predloži rješenja.

On je istakao da ne može da shvati kada neko kaže da Mašović vodi Institut za nestala lica BiH jer se onda postavlja logično pitanje - šta je sa srpskim članom Instituta za nestala lica BiH?

Savčić smatra da, ako srpski član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH ne može ravnopravno da učestvuje u radu Instituta, onda ne treba ni da bude u toj instituciji.

"U tom slučaju, Institut za nestala lica BiH neka bude bošnjački i neka radi za sebe, a mi ćemo raditi za sebe", smatra Savčić.

On je naglasio da niko nema ekskluzivno pravo da kaže da je zastupnik interesa porodica poginulih iz Republike Srpske, kada je riječ o procesu traženja nestalih i identifikaciji posmrtnih ostataka.

"BORS ima moralnu i svaku drugu odgovornost da pomogne koliko je god moguće više da bi se taj proces ubrzao i, ako je ikako moguće, da se dovede kraju", naveo je Savčić.

Privremeni upravni odbor Instituta za nestala lica BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu izabrao je novi Kolegijum direktora Instituta u kojeg su imenovani Amor Mašović, Marko Jurišić i Nikola Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana