Рефик Хоџић: Свијет је уморан од бошњачке политике у БиХ

Рефик Хоџић: Свијет је уморан од бошњачке политике у БиХ 17.02.2017 15:06 | Танјуг

Сарајево - Скоро да је немогуће да Сарајево има нове доказе на основу којих би се заснивао захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије за геноцид, изјавио је Рефик Хоџић, директор комуникација Међународног центра за транзицијску правду са сједиштем у Њујорку.

Хоџић, некадашњи портпарол Хашког трибунал, рекао је за БХРТ да њему није познато да ти нови докази постоје.

"И да постоје, БиХ је у ситуацији у којој скоро па да нема шансе да процедурално суд то прихвати, с обзиром на одредбе члана 61. Статута", рекао је.

Тај члан, прецизирао је, изричито предвиђа да било какви нови докази, који би били одлучујуће природе по ревизију, морају да буду поднесени шест мјесеци од сазнања о њиховом постојању.

"Било би апсолутно невјероватно да се читавих 10 година није знало за такве доказе, а да су они откривени сад, неколико дана прије подношења захтјева за ревизију", рекао је Хоџић.

Зато он сматра да такви нови докази скоро да је, како каже, немогуће да постоје.

Сматра и да се политичари у БиХ овим предметом баве на један врло неодговоран, популистички и, прије свега, начин који се користи за политички профит а, у ствари, нема никакве везе са тим прокламованим намјерама да се дође до неке велике истине и правде.

"Ми већ имамо довољно елемената да се у директним билатералним односима између БиХ и Србије поставе одређена питања која су питања обавезе Србије због онога што је урадила у БиХ", казао је Хоџић и додао да је то оно на чему БиХ треба и може да инсистира, на основу већ постојећих доказа које је Трибунал прикупио.

А не да, како каже, "оваквим неозбиљним, неодговорним приступом не само даје Србији алиби за континуирано негирање њене улоге у Босни и Херцеговини, него поново изнова трауматизују, понижавају жртве њених злочина од људи који се представљају као заштитници тих истих жртава".

Упитан откуд то да данас са свих страна бошњачком члану Предсједништва Бакиру Изетбеговићу стижу поруке и упозорења међународних званичника да не покреће ревизију пресуде, Хоџић каже да БиХ мора да схвати да је свијет уморан од инсистирања на само једном извору легитимитета и темеља бошњачке политике у БиХ.

"А то је - видите шта сте дозоволили да нам се деси и сада испуните наше услове. Мислим да је врло важно разлучути између подршке међународне заједнице жртвама, истини, ономе што се догодило и подршци једној таквој политици која није утемељена ни на каквом стварном, искреном покушају да се прошлошћу бави на један конструктиван начин тако да се дође до истине, да се дође до правде за жртве и да се крене напријед у будућност која неће бити оптерећена том прошлошћу", навео је.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица