Различити ставови грађана БиХ о чланству у НАТО-у

ATV
Различити ставови грађана БиХ о чланству у НАТО-у

Приступање БиХ НАТО-у жели 56 одсто грађана БиХ, 37 одсто је за војну неутралност, а седам процената би да БиХ уђе у неки други војни савез. Показује то истраживање бањалучког Удружења „Центар за лобирање", проведено међу 700 анкетираних током августа. Резултате су представили на конференцији у Бањалуци.

"Циљ конференције није да се опредијелимо него да јавност упознамо са свим предностима и недостацима које би БиХ имала одлуком о војној неутралности односно уласком у НАТО. Да, такође, истовремено објаснимо грађанима и један и други концепт на најразумљивији начин", каже Данијела Ђерић из Удружења Центар за лобирање. 

Када се раздвоје три политичка центра, Бањалука, Сарајево и Мостар, слика је знатно другачија. У Бањалуци је највећа подршка за војну неутралност (76 одсто), за БиХ у НАТО-у изјаснило се 13 одсто анкетираних, а 11 процената је за нови војни савез. У Сарајеву је за НАТО 72 одсто грађана, а за тај војни савез је у Мостару 74 одсто грађана. 

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја каже да је у једном периоду пут према НАТО-у био заједнички и да бројни документи показују да је било сагласности. 

"Чињеница је да су интереси у међувремену промијењени и да је између осталог НАТО направио неке грешке које су одбиле или одвратиле РС од снажнијег учешћа на том путу. У овом тренутку морамо схватити да РС сматра да је Русија већи гарант безбједности и да је у том погледу остварила јако добре контакте. Има јако много разлога да се мисли да је то на такав начин иако би с друге стране и НАТО имао своје предности", каже Шолаја. 

Улазак у НАТО значи финансијску стабилност, чуло се на скупу. Међутим, има и оних који сматрају да би за све државе бивше Југославије, па и БиХ и РС, било најбоље да су војно неутралне. 

"Односно да се тај процес завршава на ниову партнерства за мир, или у случају потреба да се распише референдум на нивоу ентитета да не буде прегалсавања, мајоризације и да та стратешака одлука буде на нивоу ентитета и конститутивних народа", каже Митар Ковач, директор Евро-азијског безбједносног форума из Београда. 

"Банкарски рејтинг БиХ би се повећао, трошкови и профилисање наших Оружаних снага би били у складу са једним системом, на међународном плану БиХ би пуно добила и сједила би у једном елитном клубу гдје се доносе одлуке. Мане могу бити да ли би више били изложени онима који су против НАТО-а", сматра Денис Хаџовић, директор Центра за сигурносне студије Сарајево.

У БиХ нема јединственог става о чланству у НАТО савезу и ово питање тешко је рјешиво без активног учешћа стручне и научне јавности која треба да изнесе своје мишљене, а не политика која манипулише грађанима, поручено је са конференције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана