РС у фебруару добија главног ревизора

nezavisne.com
РС у фебруару добија главног ревизора

Бањалука - Главни ревизор и његов замјеник биће изабрани највјероватније у фебруару на наредној редовној сједници Народне скупштине Републике Српске.

У наредних неколико дана биће отворене пристигле пријаве на конкурс за изборе ревизора и његовог замјеника, а након тога Комисија Народне скупштине РС која је формирана тим поводом требало би да обави и интервјуе са кандидатима који испуњавају услове.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, потврдио је да би на наредној редовној сједници парламента требало да буде изабран нови ревизор, а како незванично сазнајемо већ ове седмице би могао бити и први састанак Комисије за избор главног ревизора и замјеника главног ревизора.

"Независне" су још раније објавиле да је на конкурс за главног ревизора и његовог замјеника пристигло осам пријава, те да ће за новог ревизора након оставке Душка Шњеготе бити именован Јово Радукић, који се и налази на тој функцији али у мандату вршиоца дужности.

Након интервјуа са кандидатима, Комисија за избор главног ревизора и замјеника главног ревизора направиће листу најуспјешнијих кандидата, коју шаље предсједнику Републике Српске, који и предлаже именовање главног ревизора и његовог замјеника.

Услови за главног ревизора и његовог замјеника су звање дипломираног економисте са стечених 240 бодова и искуство у области рачуноводства и ревизије, јавних финансија или јавне администрације у трајању од најмање деценију. Један од услова је да се против њих не води кривични поступак, нити да су правоснажно осуђени на казну затвора за кривична дјела, са изузетком дјела против безбједности у саобраћају, а главни ревизор и његов замјеник именују се на период од седам година без могућности поновног избора.

Позиција главног ревизора и замјеника остала је упражњена након што су Душко Шњегота и Дарко Пејић поднијели оставке након критика из власти на њихов рачун у вези са дефицитом буџета Републике Српске. Главна служба за ревизију јавног сектора на челу са Шњеготом тада је утврдила да је дефицит буџета РС око 170 милиона КМ, а што су из Владе РС одмах демантовали тврдећи да је дефицит око 45 милиона КМ, а што су касније потврдили и у Међународном монетарном фонду (ММФ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана