Правобранилаштво БиХ отима имовину Српске

Горан Маунага
Правобранилаштво БиХ отима имовину Српске

Бањалука, Сарајево - Правобранилаштво БиХ инсистирањем на књижењу војне имовине у Хан Пијеску на БиХ отима имовину РС и отвара врата да сва перспективна војна имовина на територији Српске без одлуке Суда БиХ буде укњижена на БиХ, упозорили су јуче представници Српске.

Апелационо одјељење Суда БиХ донијело је крајем 2015. године одлуку да Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове РС буде наложено да на БиХ укњижи право власништва над војним објектом "Велики Жеп" у Хан Пијеску. Суд је одбацио жалбе из РС почетком 2016. године, а Правобранилаштво је недавно затражило књижење имовине на БиХ.

Савјетник министра правде РС Никола Ковачевић истакао је да Правобранилаштво БиХ инсистира да Српска спроведе пресуду и да имовина у Хан Пијеску буде укњижена на БиХ.

- Суд БиХ је отео територију РС. Он није надлежан да одлучује о имовини, а проблем је и што та институција одлучује у првом и другом степену и о ревизији, тако да се не може очекивати да буду уважени наши захтјеви - рекао је Ковачевић.

Упозорава да није у опасности само војна имовина, него и територија РС.

- Ако би та имовина била укњижена на БиХ, РС би изгубила власт на тој територији, што је супротно Дејтонском споразуму и Уставу РС. Уставом РС дефинисано да је територија Српске неотуђива, недјељива и јединствена, што значи да је Суд БиХ донио одлуку супротну Уставу. Онај ко не би спровео одлуку те институције о имовини чини кривично дјело, али и ако је спроведе крши Устав РС, што је озбиљан проблем - навео је Ковачевић и додао да и високи представник у БиХ ставовима да је војна имовина у власништву БиХ дерогира законе које је наметнуо његов претходник 2005. године када је забранио располагање војном имовином.

Правни представник РС Слободан Радуљ, који је био правобранилац, каже да је Дејтонски споразум потписан онда кад је дошло до разграничења између ентитета и да је свако прелажење те границе недопустиво.

- То је директно кршење Дејтонског споразума и одлука Суда БиХ је неспроводива. Нико није дужан да спроводи незаконите одлуке, па ма ко да их је донио. Имовина која се налази на територији ентитета припада том ентитету. Евентуалне промјене могуће су само уз сагласност свих страна и никако другачије - каже Радуљ и претпоставља да иза офанзиве на РС стоји страни фактор и настојање да НАТО покрије територије на којима су некад биле касарне бивше ЈНА.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да је захтјев Правобранилаштва БиХ срамотан.

- Нема те земље у којој се власништво над имовином уписује у катастарске књиге на основу нечије наредбе. О томе би у најмању руку требало да постоји закон и то су сви тврдили. Међутим, накнадно је на основу захтјева Министарства одбране БиХ почело књижење. На основу само једног случаја у Хан Пијеску покушава да се књижи имовина која је власништво РС на институције БиХ - каже Мајкићева.

Вршилац дужности правобраниоца БиХ Млађен Мандић каже да из Правобранилаштва БиХ није прослијеђен никакав акт Влади РС о књижењу комплетне перспективне војне имовина на БиХ.

- Ми смо тражили укњижење само онога што је Суд БиХ досудио и што је постало правоснажно јер је и ревизија завршена. То је књижење права власништва над војним објектом "Велики Жеп" у Хан Пијеску. За осталу имовину то не тражи Правобранилаштво, то је политички договор а ми смо само техничко особље - каже Мандић тврдећи да на основу пресуде о војној имовини у Хан Пијеску не могу да слиједе и одлуке за осталу перспективну војну имовину у РС.

Књижење перспективне непокретне војне имовине постављено је као услов БиХ на путу ка чланству у НАТО-у.

НАТО

Душанка Мајкић каже да је очигледно и да представници НАТО-а, којима је књижење војне имовине на БиХ био услов за приступ том савезу, одступају када су видјели да је то тврд орах.

- Зато сада кажу да би Акциони план за чланство у НАТО-у могао да буде активиран и без књижења имовине на БиХ. Ту се свашта дешава - рекла је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана