Poslaničke klupe mjerkaju i ljekari i poljoprivrednici

Vedrana Kulaga
Poslaničke klupe mjerkaju i ljekari i poljoprivrednici

Banjaluka - Kandidatske i kompenzacione liste za oktobarske opšte izbore okupile su kandidate različitih profila pa svoje mjesto u poslaničkim klupama jure i ljekari, ekonomisti, matematičari, sociolozi, ali i inženjeri mašinstva, arhitekte pa i poljoprivrednici.

Mada su političke partije uglavnom povjerenje dale provjerenim imenima koji duže vrijeme obavljaju ili su obavljali visoke pozicije u stranačkim tijelima i raznim nivoima vlasti, ne manjka ni kandidata koji su već poznati javnosti, ali po angažmanima koji su daleko od politike.

Za pozicije poslanika u Narodnoj skupštini RS (NSRS) boriće se dvojica kandidata koji se bave razvojem poljoprivrede i ostvarivanjem prava ratara i stočara. Na čelno mjesto liste Seljačke stranke za NSRS "zasjeo" je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara.

Poslanički mandat jure i Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS, kao i Desimir Živanić, koji je vlasnik preduzeća za proizvodnju i uzgoj pilića "Živanić DS" u Smrtićima kod Prnjavora. Obojica su kandidati PDP-a. Kao poljoprivredni proizvođač poznat je i kandidat SDS-a Miladin Stanić, koji ponovo lovi mandat u NSRS.

Mjesto na listi SNSD-a povjereno je aktuelnom predsjedniku Boračke organizacije RS Panteliji Ćurguzu i to na listi kandidata za poslanike u NSRS. Na SDS-ovoj listi je bivši glavni revizor RS Boško Čeko, ali i Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića.

Mjesto na SDS-ovim listama za NSRS rezervisao je i bivši premijer Srpske Gojko Kličković, koji je diplomirani sociolog. U redu sociologa koji žele u poslaničke klupe je i Ivan Šijaković sa banjalučkog Univerziteta. On je nosilac liste pod nazivom "Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović". I sam Vukanović, koji je novinar, predvodi jednu od lista. Listu Partije ekonomske i socijalne pravde za NSRS predvodi predsjednik kompanije "Vikom" Vinko Perić.

Socijalisti su jednu od lista povjerili Radenku Đurici, doktoru biotehničkih nauka, koji trenutno obavlja dužnost načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi grada Banjaluka. Njihov kandidat je i delegat u Vijeću naroda RS Budimir Aćimović, koji je diplomirani matematičar. Među nosiocima lista PDP-a su Milan Đukić, koji je inženjer mašinstva i Zoran Đerić, koji je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

U trku za poslaničko mjesto u RS će i dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović i to kao nosilac liste SPP-a.

Među nosiocima kandidatskih lista DNS-a za Skupštinu RS je i Nedeljko Čubrilović, koji je završio mašinski fakultet, a privodi kraju drugi mandat na čelu Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Među nosiocima kandidatskih lista SNSD-a za Narodnu skupštinu RS su i dva ljekara - Siniša Maksimović i Dragan Bogdanić, a na listi ove stranke je i ljekar Nenad Kuzmić. Nosilac liste SNSD-a za NSRS Igor Žunić je po zanimanju psiholog.

Ljekara ne manjka ni u najvećoj opozicionoj stranci, SDS-u. Na čelu njihove liste je Nenad Stevandić, koji juri novi mandat u NSRS, dok jednu od lista NDP-a predvodi Krsto Jandrić, koji je takođe ljekar.

Da u političkim vodama ne manjka ni diplomiranih ekonomista, potvrđuju i predvodnici lista PDP-a i NDP-a za NSRS Branislav Borenović i Dragan Čavić.

Doktora i ekonomista ne nedostaje ni na listama za nivo BiH, odnosno za Parlament. Jedna od lista SNSD-a povjerena je aktuelnom ministru finansija i trezora BiH Nikoli Špiriću, koji je i doktor ekonomskih nauka, a drugu vodi specijalista opšte medicine Lazar Prodanović.

Diplomirani ekonomista je na čelu liste socijalista. Ta pozicija dodijeljena je potpredsjedniku SP-a i zamjeniku ministra odbrane BiH Živku Marjancu. Listu PDP-NDP predvodi diplomirani ekonomista Igor Crnadak.

DNS je za trku na pozicije u Parlamentu BiH kandidovao ljekara Mirka Sovilja i profesora fizike Jovana Vukovljaka. Listu SPP-a za Parlament BiH predvodi Nikola Vukmirović, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH za učešće na idućim oktobarskim izborima ovjerila je više od 7.700 kandidata, koji će za manje od mjesec krenuti u pohod na glasove birača, a od 65 ovjerenih stranaka po broju kandidata prednjači SNSD.

Pravopis

Na zvaničnoj internet stranici CIK-a objavljene su ovjerene kandidatske i kompenzacione liste za učešće na opštim izborima u oktobru. Naslov dokumenta, kao što je praksa i pravilo kod zvaničnih institucija BiH, napisan je na tri jezika i u dva pisma, ali je po objavljivanju lista primjetno da ćirilična verzija koja predstavlja pismo srpskog naroda ne prati pravila srpskog jezika. U CIK-ovom dokumentu prvobitno je bilo navedeno da su liste "kompenzacijske", a izbori "opći", umjesto "kompenzacioni" i "opšti", kako se kaže na srpskom jeziku. Ove greške juče su korigovane.

Centar za brojanje

CIK je na jučerašnjoj sjednici imenovao Ermina Kosa za direktora Glavnog centra za brojanje za ovogodišnje opšte izbore. Glavni centar za brojanje nalaziće se u "Zetri" u Sarajevu.
CIK je juče imenovao i glavnog kontrolora, te njegove zamjenike za obradu, unos i potvrđivanje rezultata glasanja, kao i kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i drugog izbornog materijala na opštim izborima. 

Ž. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana