Počelo suđenje Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću: Dječaka zaklala dok je bio na biciklu

Željka Domazet
Počelo suđenje Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću: Dječaka zaklala dok je bio na biciklu

Sarajevo - Elfeta Veseli je na najsvirepiji način ubila dječaka Slobodana Stojanovića, tako što mu je dok je bio na biciklu prišla s leđa i zaklala ga nožem. Brišući dječakovu krv sa svoje odjeće rekla je: "J…m mu mater, šta uradi od mene..."

Detalje ovog svirepog ubistva juče je u Sudu BiH iznio tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić, čitajući optužnicu na početku suđenja bivšim pripadnicima Armije RBiH Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću.

Veselijeva je optužena da je ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana, a Halilović da je kao nadređeni Veselijevoj i njenim saborcima, vidio da je ona ubila dječaka i da ništa nije preduzeo da bude kažnjena.

Veselijeva je bila pripadnica Diverzantskog voda komande združenih jedinica Liplje Kamenica Armije RBiH, a Halilović komandir voda. Ta jedinica je bila pod komandom ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, kojem Sud BiH takođe sudi za zločine nad Srbima.

U optužnici je navedeno da je dječak srpske nacionalnosti ubijen u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice u opštini Zvornik.

- Tužilaštvo će dokazati da svirepo ubistvo dječaka Slobodana predstavlja teško kršenje međunarodnog krivičnog prava i Ženevske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, pogotovo jer je riječ o maloljetniku - istakao je Janjić.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH Đevad Hodić, odgovarajući na pitanja tužioca, rekao je da je u Novom Selu i Kamenici viđao dječaka, ali da mu se više ne sjeća imena.

Hodić je priznao da je dječaka jednom prilikom vidio u nekoj kući u Novom Selu crvenog u licu, kako go do pojasa, sa modricama i ogrebotinama na grudima i stomaku, stoji pred Halilovićem, nekom ženom, "možda i Veselijevom", te izvjesnim Gumenim, Zengom i drugim uniformisanim licima.

- Od saboraca sam čuo razne priče, među kojima i onu da je dječak špijun srpske strane i da ga zato saslušavaju, a jednom sam ga vidio u pratnji dvojice maskiranih vojnika - istakao je Hodić, koji je kazao da je o dječakovoj smrti čuo najstrašnije priče i da nije bio očevidac njegovog ubistva.

- Pričalo se da mu je Elfeta pucala iz pištolja u glavu - rekao je Hodić.

Tužilac Janjić je cijelo vrijeme dok je Hodić svjedočio isticao da on ne govori onako kako je pričao dok je ranije davao iskaze istražiocima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ili u Tužilaštvu, nego da daje kontradiktorne izjave.  Svjedok je tako, uprkos ranijim iskazima, rekao da prvooptuženi Halilović nije bio vođa te grupe nego "logističar", ali je potom potvrdio da je oružje i uniformu dobio upravo od njega.

Lejla Čović, branilac Halilovića, rekla je da će tužioci imati problem da dokažu navode iz optužnice.

Godinama su svjedoci Elfetu Veseli optuživali za ubistvo malog Slobodana, ali je sve donedavno bilo nepoznato gdje se ona nalazi. Vlasti Švajcarske uhapsile su Veselijevu u kantonu Nojšatel u septembru prošle godine na zahtjev Tužilaštva BiH, a zatim je izručena BiH.

Novi svjedoci

Sudija Darko Samardžić najavio je nastavak suđenja za 31. avgust, kada bi na sudu trebalo da se pojavi novi svjedok. Predviđeno je da tada iskaz da i sudski vještak medicinske struke patolog Zoran Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana