Перовић: Потпуно реалан састанак Додика и Путина у 2018.

Перовић: Потпуно реалан састанак Додика и Путина у 2018. 30.12.2017 13:02 | Срна

Бањалука - Шеф Представништва Републике Српске у Руској Федерацији Душко Перовић рекао је да је у току 2018. године потпуно реалан састанак између предсједника Републике Српске и Русије Милорада Додика и Владимира Путина.

"Тај састанак је постао већ традиција, виђају се најмање једном годишње, а некада и чешће, ако се покаже да је то неопходно", рекао је Перовић.

Он очекује да до краја првог квартала сљедеће године буде отворено представништво Републике Српске и у Санкт Петербургу.

"Званично отварање смо планирали у другој половини маја 2018. године, када би предсједник Додик и губернатор Георгиј Полтавченко на свечаној церемонији промовисали ову установу", рекао је Перовић за портал Инсајдер.

Он каже да су канцеларије у најелитнијем делу Санкт Петербурга, у централном дијелу Невског проспекта, добили бесплатно на коришћење, а плаћаће само режијске трошкове – струју, телефон и интернет.

Перовић је рекао да формирање заједничке фирме "ГасРеса" и "Гаспрома СПГ" има велики значај за енергетску безбједност, јер Српска нема магистрални гасовод и на овај начин може обезбиједити испоруку гаса сваком домаћинству или привредном субјекту.

"Овом технологијом се природни гас хлади до минус 161 степен Целзијусов и прелази у течно стање, а његова запремина се смањује 600 пута. На тај начин се може лако транспортовати и није опасан као, на примјер, компримирани гас који се под притиском сабија", рекао је Перовић.

Он каже да ће, што се тиче еколошке компоненте, моћи у Републици Српској замијенити све старе топлане које сада раде на угаљ, мазут, дрва и тако значајно смањити загађење ваздуха.

"Течни природни гас /ЛНГ/ има велики степен искористивости енергије, на примјер, ако се камион шлепер преради да вози на овај гас, може са једним резервоаром да пређе 1.200 километара, а са истим резервоаром дизела само 800 километара, тако да се закључак сам намеће", рекао је Перовић.

Перовић је истакао да је сарадња Републике Српске и Руске Федерације изузетно добра, како са централним органима власти, тако и са областима и губернијама. "Мислим да имамо велику шансу, међутим све највише зависи од нас, односно од власти у Српској, од тога колико брзо може да одреагује на понуђене пројекте, зато што на руском тржишту има много новца, а капитал тражи сигурно и озбиљно мјесто за инвестирање", рекао је Перовић.

Он је појаснио да је улога Представништва да креира пројекте и остварује сарадњу у области културе, образовања, спорта, у енергетици, туризму, призводњи хране и друго.

"Нажалост, многи пројекти када се реализују, у Српској и не спомињу Представништво у Русији, односно не кажу да је оно све и направило. Списак активности је јако дугачак, а један од највећих успјеха је исплата руског клириншког дуга БиХ. Тад, такође, нажалост нико није ни споменуо Представништво, а да не говорим мене лично", рекао је Перовић.

Перовић је додао да Представништво у 2018. има велике планове и обавезе, много текућих пројеката, а најзначајнији је управо изградња ЛНГ постројења у Зворнику.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица